Site icon NewsIT

“Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας η κυβέρνηση” – Τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

13.11.2013 | 13:55
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Επιμένει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κασσής κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων -”Δεν μπαίνω στη λογική ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση” - Πολύδωρας: Απαράδεκτα τα περί "δίκαιου φόρου" που είπε ο Στουρνάρας - Με ΦΑΠ και μειωμένους συντελεστές προσπαθεί να “γλυκάνει” τους βουλευτές η κυβέρνηση

Για τρίτη μέρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, ούτε για τους πλειστηριασμούς και πως δεν πρόκειται να μπει στη λογική ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση.

Επιμένοντας στο … αντάρτικο κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega: “Θα μου πουν ότι θα ρίξω την κυβέρνηση και θα πάω να ψηφίζω ό,τι να ‘ναι; Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας, κατ’ αυτή τη λογική”.

“Το είπα από το βήμα της Βουλής, να πάρω το χωνί και να βγω στο Σύνταγμα; Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας κατ’ αυτή τη λογική. Είναι ξεκάθαρα και δεν το λέω εγώ, το λένε και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως και πολλοί βουλευτές της ΝΔ” είπε χαρακτηριστικά.

Για την άρση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο Μιχάλης Κασσής είπε: “είναι δυνατό να ψηφίζεις άρση των πλειστηριασμών, αυτή την εποχή που ο άλλος έχει χάσει τα εισοδήματά του, έχει μείνει άνεργος, έχει πάρει ένα δάνειο, πριν από 4-5 χρόνια και σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί και θα πας να του πεις σου παίρνω το σπίτι;”

Ο Μιχάλης Κασσής άρχισε να δείχνει τις προθέσεις του από την περασμένη Δευτέρα. Μέσω του ραδιοσταθμού ΒΗΜΑ FM δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει τον συγκεκριμένο φόρο και επεσήμανε πως δεν είναι μόνο αυτός, αλλά υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που δεν θα τον ψηφίσουν.

Την Τρίτη απείλησε ξανά, μέσω του ANT1 αυτή τη φορά, λέγοντας πως ”αν δεν υπάρξουν αλλαγές δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων”. Τον χαρακήρισε μάλιστα ”έκτρωμα που δεν πρέπει να περάσει”.

Πολύδωρας: Απαράδεκτα τα περι “δίκαιου φόρου” που είπε ο Στουρνάρας

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ Βίρων Πολύδωρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με αφορμή δήλωση του υπουργού Οικονομικών για τη φορολογία ακινήτων.

Στην ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε χαρακτηρίσει τον φόρο στην ακίνητη περιουσία «τον πιο δίκαιο απ’ όλους» και είχε υποστηρίξει πως «όλες οι προηγμένες χώρες -και ακόμα περισσότερο οι αγγλοσαξονικές που είναι η Μέκκα του καπιταλισμού- στηρίζονται σε τέτοιους φόρους».

«Μια τέτοια τοποθέτηση, πέραν του ότι είναι παντελώς ανακριβής και αβάσιμη, κρύβει και μια ιδεολογική στάση λενινιστικού τύπου (όπως φαίνεται στο διάταγμα “περί γης” ή “περί απαλλοτρίωσης γαιών” του Συνεδρίου των Σοβιέτ στο Σμόλνι της Πετρούπολης της 8ης Νοεμβρίου 1917), πράγμα απαράδεκτο υπό συνθήκες δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας, έστω και υπό κρίσιν», σημειώνει ο κ. Πολύδωρας στην ερώτησή του και συνεχίζει:

«Μια τέτοια θέση ισοδυναμεί προς τιμωρία των δύσμοιρων “νοικοκυραίων” δημιουργών-πολιτών, των “μερμηγκιών”, κατ’ αντίθεση προς τους “τέττιγγες” της διασκέδασης, της σπατάλης και κραιπάλης. Σε μια τέτοια προσέγγιση, ενυπάρχει και μια ανήθικη σκέψη, εντελώς συκοφαντική για τη μεσαία τάξη εν τω συνόλω της, ότι δηλαδή αυτό που έχτισαν ή αυτό που απέκτησαν από κληρονομιά ή γονική παροχή οι εν λόγω ιδιοκτήτες είναι προϊόν φοροκλοπής ή φοροδιαφυγής ή άλλης παράνομης και αθέμιτης συμπεριφοράς».

Ο ο κ. Πολύδωρας καλεί τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες χώρες της ΕΕ επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας με μόνο κριτήριο την απλή κυριότητα (και όχι την εκμετάλλευσή της), τι ποσά προβλέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο νόμο -και με βάση ποια μελέτη- και γιατί υπάρχει «προκλητική βραδύτητα» στην είσπραξη εσόδων από πηγές όπως η λίστα Λαγκάρντ, οι λίστες εξαγωγέων συναλλάγματος και οι υπεράκτιες εταιρείες.

Φοβούνται … ατύχημα με τον φόρο στα ακίνητα
 
 

Απ΄ την πλευρά της η κυβέρνηση με τις αλλαγές που διέρρευσαν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων φαίνεται πως προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις διατηρώντας τον ΦΑΠ για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ και παράλληλα υπόσχεται μειώσεις στους συντελεστές για τη μεσαία περιουσία.

Ωστόσο και στα δυο κυβερνητικά στρατόπεδα και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση αρκετών βουλευτών στο θέμα του φόρου ακινήτων, ενώ και το μέτωπο των πλειστηριασμών που άνοιξε και πάλι η τρόικα δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Όλα δείχνουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο περιβόητος νόμος θα σβηστεί και θα ξαναγραφεί αρκετές φορές ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στην ψηφοφορία…

Διαβάστε

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εξόντωσης των ιδιοκτητών ακινήτων

Μένει ο ΦΑΠ στα ακίνητα – Ποιες αλλαγές θα γίνουν στο φόρο

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων “πέθανε” – Σειρά ένα “υβρίδιο” με 300.000 αφορολόγητο

Βόμβα από τον βουλευτή Κασσή: Δεν ψηφίζω τον φόρο ακινήτων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version