Site icon NewsIT
06:49 | 17.01.19

«Ναι» ΝΔ σε debate Μητσοτάκη – Τσίπρα – Το βλέμμα στο Ποτάμι για τις Πρέσπες, διεργασίες στο ΚινΑλ

«Ναι» ΝΔ σε debate Μητσοτάκη – Τσίπρα – Το βλέμμα στο Ποτάμι για τις Πρέσπες, διεργασίες στο ΚινΑλ
Newsit Newsroom

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη, συνεπώς στη ΝΔ προετοιμάζονται τώρα για την επόμενη μεγάλη μάχη, η οποία είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιλώντας στη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του, οι οποίες συνοψίζονται σε δύο βασικές παρατηρήσεις: πρώτον, ότι επιδιώκει εξαντλητική κοινοβουλευτική διαδικασία κι όχι διαδικασίες εξπρές για την κύρωση των Πρεσπών.

Δεύτερον, για μία ακόμη φορά απηύθυνε προειδοποίηση ότι η ΝΔ δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε αλλαγές στη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι επιχειρεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Αφορμή η μεθόδευση ν’ αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, λόγω της αποχώρησης των (μισών) ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθήσει να έχει την πλειοψηφία και να μη συναντήσει εμπόδια στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια στιγμή, στην οδό Πειραιώς δηλώνουν έτοιμοι για μια τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής. «Καλοδεχούμενες οι εκλογές, καλοδεχούμενο και το debate. Συνήθως το debate το ζητάει αυτός που πρόκειται να χάσει», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.
Στο «γαλάζιο» επιτελείο, τέλος, έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και στο Ποτάμι, του οποίου συνεδριάζει απόψε το Πολιτικό Συμβούλιο, με βασικό αντικείμενο τη στάση του στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αινιγματική αποστροφή του Σταύρου Θεοδωράκη στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή πως ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση αφήνει υπονοούμενα ότι μπορεί ν’ αλλάξει πάλι στάση, να εγκαταλείψει τις σκέψεις για αποχή και να επανέλθει στην αρχική του θέση, δηλαδή το Ποτάμι να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών πλην των Αμυρά-Ψαριανού.
Την ίδια στιγμή, και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά σε δημοσιογράφους πως δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το Κίνημα Αλλαγής στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες φαίνεται πως υπαγορεύεται από την πρόθεση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να στηρίξει τη συμφωνία – ίσως κι άλλου ενός βουλευτή από το… ιστορικό ΠΑΣΟΚ – αλλά και την επιθυμία της επικεφαλής του ΚινΑλ να μην υπάρξει ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η στάση του ΚινΑλ στη συμφωνία των Πρεσπών και η άποψη Θεοδωράκη πως πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία υπήρξε η αφορμή για την οποία το Ποτάμι εγκατέλειψε τη Χαριλάου Τρικούπη…

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version