Πολιτική

ΝΑΤΟ….εθνικών θεμάτων

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας και για την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καλείται να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις επί των εθνικών μας θεμάτων

Η γεωπολιτική ατζέντα και τα εθνικά θέματα θα μπουν δυναμικά στην επικαιρότητα στο πλαίσιο και το περιθώριο διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας και στην οποία θα μετέχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η Ελληνική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει να αναδείξει την ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και συνακόλουθα να τονίσει τον ιδιαίτερο ρόλο που η Ελλάδα, μπορεί να παίξει λόγω της θέσης της.

Βασική θέση της Αθήνας είναι η προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης που στοιχίζει ενεργειακά και οικονομικά στη χώρα, λόγω των σχέσεων που διατηρεί με τη Ρωσία και η πίεση που υφίσταται από την αξιωματική αντιπολίτευση που σε σχετική ανακοίνωσή της ζητεί πολιτική λύση.

«Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης, αφενός, και η άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία εκ μέρους της Ε.Ε., αφετέρου, αποτελούν μονόδρομο για την αναζήτηση μιας πολιτικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς φον Ράσμουσεν για στρατιωτική εμπλοκή της συμμαχίας στην περιοχή, καθώς τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και οξύνουν την αντιπαράθεση”.

Και καλούν επιπλέον την ελληνική κυβέρνηση “να πάψει να ευθυγραμμίζεται με την ψυχροπολεμική κλιμάκωση της κρίσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία όσο και στα όργανα της Ευρώπης για μια διπλωματική λύση, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία και να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί «ουρά» των ισχυρών της Ευρώπης και να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια από την αμερικανονατοϊκής έμπνευσης επιθετικότητα της Ε.Ε. και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης”

“Παράλληλοι μονόλογοι” με την Τουρκία

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξει ένας διπλωματικός μαραθώνιος στο παρασκήνιο και όχι μόνο για να αποτραπούν απρόοπτα στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση, με τον κ. Ερντογάν η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και η οποία εκκρεμούσε από διμήνου, θα πραγματοποιηθεί μέσα σε βαρύ κλίμα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.

Η Αθήνα εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί και πάλι να «στριμώξει», τουλάχιστον, επικοινωνιακά την Ελληνική πλευρά βάζοντας όλη την επίσημη τουρκική ατζέντα επί τάπητος προκαλώντας απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διέψευσαν τις προσδοκίες για μία πιο εποικοδομητική στάση από την Τουρκία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στη συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με σκοπό την βελτίωση του κλίματος και την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς είχε χθες μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια,

…Και το Μακεδονικό

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, ως χώρας που έχει αποστείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που είναι και θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο.
Στην ατζέντα της Συνόδου καταγράφεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνοδεύεται μάλιστα από την επισήμανση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το κράτος με τη συνταγματική του ονομασία.

Η ελληνική πλευρά έχει θορυβηθεί από την πρόσφατη κίνηση της Γερμανίας να διοργανώσει ειδική σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια με αποκλεισμό κρατών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία και με αναφορά στην ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” και στο Κάρντιφ αναμένεται να διακριβώσει προσπάθειες που υπάρχουν παρασκηνιακά ώστε να δοθεί ως αντίδωρο στη γειτονική χώρα ένα “νεύμα προώθησης” της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Μετά το Άγιο Όρος ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει παρών για το αφορολόγητο των μοναχών

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα