Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο Μητσοτάκη είναι πως θα πρέπει ν’ ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να εξαντληθούν τα περιθώρια για συζήτηση. Το ίδιο υποστήριξε, άλλωστε, η ΝΔ και για τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, διαφωνώντας με τη σπουδή του Μαξίμου και του προέδρου της Βουλής να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε δύο αντί σε τρεις μέρες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Τελικώς, με βάση όσα είπε σε δημοσιογράφους ο Νίκος Βούτσης πως η συμφωνία θα έλθει μεν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός της εβδομάδας, αλλά η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει στις αρχές της επόμενης ρίχνει προσωρινά τους τόνους, ενώ επιτρέπει σε «γαλάζια» στελέχη να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπως έγραψε χθες το Newsit.gr.
Οι τόνοι δεν πρόκειται, ωστόσο, να πέσουν στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την πρόγευση έδωσε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του πρωτολογία, εστιάζοντας κυρίως στους έξι βουλευτές που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, διατυπώνοντας ερωτήματα σχετικά με τα ανταλλάγματα που υποστηρίζει η ΝΔ ότι δόθηκαν στους βουλευτές από την κυβέρνηση, μιλώντας ευθέως για συναλλαγή. Επίσης, επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή της, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης, και η παραμονή της στην εξουσία – όπως αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης – βλάπτει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα της χώρας όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στην οικονομία.
Όπως επίσης έχει γράψει το Newsit.gr, το βλέμμα του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι αυτές τις μέρες στραμμένο στο Ποτάμι, θέλοντας να εντείνουν την πίεση προς την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Πρέσπες, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το «ναι» του κ. Θεοδωράκη έγινε «παρών», αλλά τελικώς φαίνεται να επικρατεί η λύση της αποχής από την ψηφοφορία. Μια λύση που βγάζει τον επικεφαλής του Ποταμιού και το κόμμα του από τη δύσκολη θέση, αλλά την ίδια στιγμή δεν κλείνει οριστικά την πόρτα της ΝΔ για μια ενδεχόμενη συνεργασία πριν ή μετά τις εκλογές, όπως θα έκανε το «ναι» στις Πρέσπες.
Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στη θέση του για ταύτιση της ψήφου εμπιστοσύνης με την κύρωση των Πρεσπών, θέλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα στον κ. Θεοδωράκη πως αν επιλέξει να στηρίξει τη συμφωνία, τότε στηρίζει αυτομάτως και την κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.
Η αποχή του Ποταμιού, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα μετρημένα «κουκιά», δείχνει πως δεν συγκεντρώνονται 151 ψήφοι για τις Πρέσπες, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα κυρωθεί. Διότι κύρωση μπορεί να γίνει με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Με απλά λόγια, εάν απουσιάσουν οι πέντε βουλευτές του Ποταμιού – συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά που τάσσονται ανοιχτά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτή μπορεί να περάσει και με 148 ψήφους.
Τούτο, ωστόσο, συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Βούτσης στη συνομιλία του με δημοσιογράφους. Γεγονός που δεν θ’ αφήσει ανεκμετάλλευτο η ΝΔ, υποστηρίζοντας – λόγω και της σύνδεσης της ψήφου στις Πρέσπες με αυτή της ψήφου εμπιστοσύνης – ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση και δεν μπορεί να σταθεί άλλο στο Κοινοβούλιο. Με απλά λόγια, πρέπει να προσφύγει στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν.
Του Αιμίλιου Περδικάρη