Πολιτική

ΝΔ: Η κυβέρνηση αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί την χρεοκοπία της ΔΕΗ

Επίκαιρη επερώτηση για την ΔΕΗ κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας και 38 βουλευτές του κόμματος.

Όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεοκοπία της ΔΕΗ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «καταστροφικής ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης» τις ζημίες περίπου 67, 5 εκατ. ευρώ που καταγράφει η επιχείρηση το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Οι 39 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ακόμη, ότι η ΔΕΗ έχει υποστεί μια δραματική υποβάθμιση μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υπέστη δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δισ. ευρώ και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές. Ταυτόχρονα, προσθέτουν, ότι η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της «Μικρής ΔΕΗ» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία.

«Η πώληση της μικρής ΔΕΗ -που νομοθετήθηκε το 2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ- θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή, ενώ θα διασφάλιζε και ένα επενδυτικό πλάνο από τον ανάδοχο, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τη “Μικρή ΔΕΗ”. Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500.000.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν και αντιπαραβάλλουν την σημερινή συμφωνία με τους θεσμούς.

Καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι συμφώνησε:

– Να επιβληθεί μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ σήμερα, από το 87% στο 50%, χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, δηλαδή να μειώσει τον κύκλο εργασιών της από 4,56 δισ. στα περίπου 2,53 δισ. μέχρι το 2020. «Συνέπεια του τελευταίου – και αν η ΔΕΗ δεν καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά λειτουργικά της έξοδα- το 2020 να παρουσιάσει ζημιές που θα ξεπερνάνε το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως» παρατηρούν.

– Να πωλήσει παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες σε ποσοστό 40%.

– Ταυτοχρόνως, να πουλά ενέργεια στη χονδρική αγορά σε τιμές κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής (σε τιμές μεταβλητού κόστους) μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), μέχρι η ΔΕΗ να μείνει μισή. «Ήδη αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 ζημιώθηκε 21.800.000 ευρώ από τα ΝΟΜΕ» υποστηρίζουν.

«Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καταστροφική κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου παγιδεύτηκαν 28.000.000 τόνοι λιγνίτη, που είναι άγνωστο αν θα είναι αξιοποιήσιμοι μετά την αποκατάσταση της περιοχής του ορυχείου από τις μετακινήσεις εδαφών» καταλήγουν ο αρμόδιος τομέαρχης και οι συνυπογράφοντες την επερώτηση βουλευτές. Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΔΕΗ και ποιο είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ;

Ακόμη, ζητούν να πληροφορηθούν πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε δύο χρόνια, όταν, μετά τη δεσμευτική συμφωνία με τους θεσμούς, θα έχει μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό και πώς και πότε θα αποπληρώσει τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζομένους τους; Επίσης ρωτούν για τα τελικά καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ από την μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ και για το ποια είναι η ζημιά και το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου;

Τέλος, θέτουν προς τον κ. Σταθάκη το ερώτημα, αν στηρίζει την Διοίκηση της ΔΕΗ «η οποία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη διαφωνία της με τους προωθούμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Για υποκρισία κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα κυβερνητικές πηγές: «Μιλά για δικαιοσύνη όταν για χρόνια λειτουργούσε “παραϋπουργείο”»
«Κύριε Τσίπρα, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι για τη δική σας περίπτωση ταιριάζει το ρητό: "κρείττον του λαλείν το σιγάν"»
Ο Αλέξης Τσίπρας
Μετά τα πορίσματα για τα Τέμπη η πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ - «Η ατιμωρησία γιγαντώνει την αλαζονεία»
«Όταν κάποιος νιώθει ατιμώρητος, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να αναπτύσσει την τακτική του ανάλογα, ακόμα κι αν υπάρχουν 57 νεκροί» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Παύλος Μαρινάκης για τα Τέμπη: Δικαιοσύνη απονέμουν οι δικαστές, ούτε τα κόμματα, ούτε οι πανελίστες, ούτε οι σατυρικές εκπομπές
«Διαχωρίζουμε τους πολίτες που απαιτούν και θέλουν δικαιοσύνη, από τα κόμματα που θέλουν εργαλειοποίηση» ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης