Την ώρα που η μάχη στην Βουλή έχει φουντώσει για την Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ εξετάζει τις κινήσεις της προσεκτικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα, αναμένονται αύριο Πέμπτη οι παρεμβάσεις δυο πρώην πρωθυπουργών. Του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.
Ο μεν Αντώνης Σαμαράς λένε οι πληροφορίες ότι θα πάρει τον λόγο την Πέμπτη στην Βουλή με μια ομιλία που θα συζητηθεί, ενώ όσον αφορά στον Κώστα Καραμανλή αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω γραπτής δήλωσης.
Μέχρι αυτή την ώρα, όλα δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προχωρήσει στην υποβολή της πρότασης, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και συνεπώς οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει είναι μηδαμινές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της ομιλίας του.
Την επιλογή αυτή φωτογράφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, καθώς τόνισε πως «η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για ν’ αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή» και «θα εξηγήσει στους πολίτες γιατί είναι μια κακή συμφωνία». Τον τελικό λόγο θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά την πρωινή σύσκεψη του ιδίου και των συνεργατών του, καθώς η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί αφότου ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για τρεις ή πέντε ημέρες η ψήφιση των Πρεσπών, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θ’ αποφασίσει είτε την απευθείας διεξαγωγή της (σήμερα, αύριο και μεθαύριο) είτε την έναρξή της μετά από δύο 24ωρα – με σχεδόν βέβαιο το πρώτο ενδεχόμενο, με βάση τις διαρροές από το Μαξίμου, το οποίο θεωρεί «δώρο» την κίνηση της ΝΔ.
Το σκεπτικό πίσω από μια «γαλάζια» πρόταση μομφής ορίζει πως αυτή θα εντείνει την πίεση προς την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς υπέρ της πρότασης δήλωσαν ήδη ότι θα ψηφίσουν Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης. Μαζί τους, πάντως, θα ψηφίσουν μόνον οι βουλευτές που τους ακολουθούν πλέον από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, καθώς τέσσερις από το κόμμα του κ. Καμμένου και ο Σπύρος Δανέλλης – που διαγράφηκε από το Ποτάμι – έδωσαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τη μάχη των εντυπώσεων, δίνει το επιχείρημα στα στελέχη της ΝΔ ότι εξάντλησαν τα θεσμικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους για να κάνουν το μέγιστο δυνατό προκειμένου ν’ αποτρέψουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ στην πράξη θα παρατεθεί κατά τρεις ημέρες ο χρόνος της συζήτησης επί της συμφωνίας στη Βουλή.
Από την πλευρά της ΝΔ, ανεξαρτήτως της πρότασης μομφής, πρόκειται να τονίσουν ότι η συμφωνία είναι κακή διότι παραχωρεί γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες, ενώ βολές εξαπολύουν κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της πΓΔΜ. Επίσης, σκοπεύουν να εντείνουν την πίεση προς τους βουλευτές που προτίθενται να στηρίξουν τη συμφωνία, καθώς – όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη και ο κ. Μητσοτάκης – θα είναι «υπόλογοι απέναντι στην ιστορία» και «αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους».
Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται σε κάθε περίπτωση απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.