Το 12ο Συνέδριο της ΝΔ πέρασε στην ιστορία και πλέον ξεκινά κι επίσημα η κούρσα στην τελική ευθεία για τις εκλογές και την επιστροφή στην εξουσία – εφόσον, βέβαια, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επαληθευτεί το πανηγυρικό κλίμα αναμονής που επικράτησε στις τρεις μέρες των εργασιών ανάμεσα στους «γαλάζιους» συνέδρους.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επανειλημμένα πως σημασία για εκείνον έχει ο θετικός λόγος και οι αναφορές στην καθημερινότητα και σ’ αυτά που προσδοκούν οι πολίτες από τη ΝΔ και την κυβέρνηση της χώρας, σε αρκετές περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο κορυφαίων στελεχών, δείχνοντας πως η προεκλογική περίοδος στην οποία πρακτικά έχουμε ήδη μπει θα χαρακτηριστεί από την ακραία πόλωση και τους υψηλούς τόνους.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και για… εσωτερική κατανάλωση, όσον αφορά στις μάχες που έχει να δώσει το κόμμα στις κάλπες των εθνικών εκλογών, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Ειδικά δε για τις αυτοδιοικητικές, αφού έθεσε στόχο το «13 στα 13» στις περιφέρειες, ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να σεβαστούν τους κανόνες και τη δεοντολογία στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψηφιότητες «ανταρτών» κόντρα στην επίσημη του κόμματος, τουλάχιστον ως προς τις μάχες που θα οδηγηθούν στον β’ γύρο.
Κεντρικό αφήγημα του Συνεδρίου της ΝΔ, αλλά και βασική προγραμματική της θέση στο δρόμο προς τις κάλπες θ’ αποτελέσει η πρόταση για ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης, όπως την ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, οι δεσμεύεις του προέδρου της ΝΔ που ξεχώρισαν δεν είναι άλλες από το εφάπαξ βοήθημα των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται εφεξής, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, πραγματοποίησε ένα ακόμη άνοιγμα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, με στόχο κυρίως τους αναποφάσιστους που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή όσους σκοπεύουν ν’ απέχουν από τις κάλπες, ενώ τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης της ΝΔ κι επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του ρεύματος του 2004 που έδωσε τότε τη μεγάλη νίκη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως στις 10 Ιανουαρίου – ανήμερα, δηλαδή, της τρίτης επετείου από την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ – θ’ ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται νέοι σε ηλικία πολιτικοί που έως και σήμερα δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με τα κοινά.
Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές από την οδό Πειραιώς, το 12ο Συνέδριο:
– Επαναβεβαίωσε την ισχυρή ενότητα του κόμματος. Κάτι που φάνηκε τόσο στις παρεμβάσεις των συνέδρων όσο και στις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών της και κυρίως των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων.
– Υπογράμμισε το ευρωπαϊκό προφίλ, το διεθνές κύρος της ΝΔ και την ισχυρή της φωνή της στην Ευρώπη, στοιχεία που τόνισε στην παρέμβασή του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ούτως ή άλλως, ως θετικό μήνυμα μπορεί ν’ αναγνωστεί για τη ΝΔ το γεγονός ότι σε μια σπάνια επίδειξη εσωκομματικής αρμονίας εξέλιπαν οι εντάσεις ή διαμάχες ανάμεσα σε διάφορες «φυλές» και «ομάδες». Τουναντίον, ο λόγος όλων των στελεχών ήταν ενωτικός και το αντίστοιχο κλίμα φάνηκε ακόμη και στο χειροκρότημα που απέσπασε – ασχέτως του περιεχομένου αυτών που είπε – ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στη σύντομη δήλωση που έκανε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Κώστας Καραμανλής.
Τις απαραίτητες ισορροπίες, άλλωστε, καταγράφει η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ – στην οποία σημειώνεται πως δεν συμμετέχουν τα στελέχη που θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Στην πρώτη θέση εξελέγη με διαφορά ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για πολλά χρόνια.
Μεταξύ άλλων, στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου και στην πέμπτη ο γιος του δολοφονηθέντος δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Επαμεινώνδας. Στην πρώτη δεκάδα τερμάτισε, επίσης, ο Νίκος Κεφαλογιάννης, αδελφός του βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ ανάμεσα στα 150 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ξεχωρίζουν τα ονόματα της Εβίνας Γιακουμάτου, κόρης του Γεράσιμου Γιακουμάτου, του πρώην δημάρχου Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά, του «σαμαρικού» Κώστα Ζωντανού, της δικηγόρου Χρύσας Σαλαβράκου και άλλων. Πάντως, από τους συνολικά 2.797 συνέδρους με δικαίωμα ψήφου, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 1.855.
Του Αιμίλιου Περδικάρη