Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

ΝΔ: Τα κρυφά όπλα στο συρτάρι του Μεϊμαράκη

ΝΔ: Τα κρυφά όπλα στο συρτάρι του Μεϊμαράκη

Μετά από μια σχεδόν πεντάωρη συνεδρίαση της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να δώσει αγώνα υπερ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αναζητώντας συμμαχίες από τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και ταυτόχρονα ψάχνονται τρόποι για να μπει φρένο στο Grexit.

Σαν πρώτη κίνηση αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης για προ ημερησίας διάταξεως συζήτηση στη Βουλή με την οποία καλείται ο πρωθυπουργός να έρθει στην ολομέλεια της Βουλής να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναγκαστεί να δεσμευτεί στη Βουλή είτε για συμφωνία είτε να ομολογήσει ότι οδεύει προς ρήξη.

Η πρόταση κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης όπου υπογραφόταν από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ με πρώτη την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ ακολοθούσαν οι υπογραφές των πρώην προέδρων της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Στο συρτάρι της ηγετικής ομάδας της Συγγρού υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της κυβέρνησης. Πάντα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι η πρόταση μομφής που οπως έλεγαν “γαλάζια” στελέχη “θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα “όπλα” μας την κατάλληλη στιγμή”.

Αυτο που διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι δυο τάσεις που κυριάρχησαν:

από τη μια η σκληροί δεξιοί (Βορίδης, Άδωνις, Γιακουμάτος, Βούλτεψη κλπ) που επιχειρηματολόγησαν πάνω στο ότι Αλέξης Τσίπρας εξαρχής είχε σχέδιο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, παρουσιάζοντας ως “κακούς” τους Ευρωπαίους για να πείσει τον κόσμο να τον ακολουθήσει στη ρήξη.

Και από την άλλη υπήρχε η τάση που όπως φαίνεται εκφράζει την πλειοψηφία που ανησυχεί μεν για πιθανό Grexit, ωστόσο θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός εγκλωβίστικε σε μια εξαρχής αποτυχημένη στρατηγική.

Κατά τη συνεδρίαση άλλωστε συζητήθηκε και ο συντονισμός με δυνάμεις του ευρωπαϊκού μετώπου και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις υπέρ της παραμονής στο ευρώ, όπως και πριν το δημοψήφισμα, το οποίο όμως είχε το γνωστό αποτέλεσμα.

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν και αεκλογικά σενάρια με βουλευτές να προβλέπουν ακόμη και εκλογές μέσα στον Αύγουστο ενώ υπήρξαν ορισμένοι που πρόκριναν ακόμη και την κοινή κάθοδο των κομμάτων που στήριξαν το “ναι”.Αλλά και στελέχη που δεν τοποθετήθηκαν χθες, όπως ο Νίκος Δένδιας θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ο κ.Τσίπρας να επιστρέψει την Κυριακή χωρίς συμφωνία και να επιλέξει τις κάλπες.

Δεν χτυπά το τηλέφωνο

Σε θρίλερ εξελίχτηκε χθες η επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία τελικά δεν κατάφερε να επιτευχθεί. Αρχικά ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα για να το ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων ζητώντας επίσημη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με την καταγραφή πρακτικών.

Λίγο αργότερα το Μαξίμου με non paper επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σηκώνει το τηλέφωνο στον κ. Τσίπρα. Η Συγγρού απάντησε ότι ο κ. Μεϊμαράκης πήρε πίσω τον κ. Τσίπρα αλλά εκείνος δεν του απάντησε.

Αργά το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας σε κοινοβουλευυτικούς συντάκτες είπε ότι “δεν εμπιστεύομαι τον Τσίπρα και θα πάω σε συνάντηση μαζί του αν έχω μαζί μου άλλα τρία άτομα Φοβάμαι ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει. Οι μέρες είναι ιστορικές».

Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται να έχει κασετοφωνάκι είπε μεταξύ σοβαροή και αστείου “ναι ρε θα έχω κασετοφωνάκι”. Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε άκομψη κίνηση και απρέπεια το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας αναζήτησε τον κ. Μειμαρακη αλλά ο δεύτερος δεν ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ σημείωναν ότι “εκεινο που πρέπει να “διερευνηθεί” ειναι γιατι ο Τσιπρας ζητά κατά μόνας συνάντηση και όχι αν προτίθενται οι πολιτικοί αρχηγοί να πάνε να τον συναντήσουν.

Ενω υπογραμμίζουν οτι “δεν γίνεται να ζητά ο πρωθυπουργός τη Δευτερα τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και την Τετάρτη να τους βλέπει ξεχωριστά”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι “επειδή οι στιγμές αυτές ειναι κρίσιμες και ιστορικες οι συναντήσεις πρέπει να καταγράφουν απο πρακτικογράφους.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε