Δύο γεγονότα επισκίασαν την παρουσίαση του ονόματος της Νέας Αριστεράς, δηλαδή του φορέα των 11 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι ίδιοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην αποτελέσουν μία πολιτική παρένθεση αλλά η εναλλακτική λύση για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.
Αυτά είναι, η ψηφοφορία για τα κόκκινα δάνεια στην Βουλή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και οι «11» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» ψήφισαν παρών -ενώ όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε- τη στιγμή που αυτά τα στελέχη είχαν διαμορφώσει τις προτάσεις για το ακατάσχετο λογαριασμό των servicers καθώς και για την λειτουργία τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κίνηση αυτή έφερε πολλά σχόλια, καθώς οι προτάσεις αυτές είχαν διαμορφωθεί από αυτά τα στελέχη -δηλαδή τους 11- και αποτελούν ακόμα και σήμερα βασικά στοιχεία του δικού τους προγράμματος.
Η επιθυμία τους δηλαδή να διαφοροποιηθούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους ανάγκασε να υπαναχωρήσουν από τις βασικές ιδεολογικές τους αρχές.
Παράλληλα, λίγη ώρα νωρίτερα πριν την ανακοίνωση του ονόματος, ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη από τη Ρώμη που βρισκόταν για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας στην ανάρτηση του στα social media:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» και πρόσθεσε ότι «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές» υπογράμμισε στο «μήνυμα» που αφορά και στην εγχώρια πολιτική σκηνή και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μία έμμεση παρέμβαση στην διάσπαση του κόμματος του, τη στιγμή μάλιστα που την ίδια μέρα ανακοινωνόταν το όνομα του νέου φορέα.
Όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση της «Νέας Αριστεράς»
Στην εκδήλωση του κόμματος της Νέας Αριστεράς οι βουλευτές που συγκροτούν τον νέο φορέα, δηλαδή ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, η Σία Αναγνωστόπουλου, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, η Θεανώ Φωτίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτο και η Πέτη Πέρκα εμφανίστηκαν ανάμεσα σε δεκάδες μέλη και στελέχη που τους ακολούθησαν μετά την αποχώρηση τους.
Βασικός ομιλητής ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στην ομιλία του εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και του πρώην κόμματος του.
Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι: «Αυτό που χρειάζεται είναι να προτάξουμε ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21 ο αιώνα.
Αυτή είναι η συζήτηση που λείπει. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Είναι δυστυχώς η κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία.
Στη χώρα μας όμως εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση.
Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.
Η Αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε: «Θέλουμε μια Αριστερά φιλόδοξη και ενωτική. Που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία.
Γιατί η δημοκρατία που οραματιζόμαστε, ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες».
Νωρίτερα η Εφη Αχτσιόγλου είχε αναφέρει ότι «κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας αλλά και την συνείδησή μας». Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία από μικρούς και μεγάλους αγώνες».
Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στις κινήσεις των 11 που αποχώρησαν σε συνέντευξη του, τονίζοντας πως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί και θα αυτός θα κρίνει.
«Είμαι προσηλωμένος να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που αυτή την στιγμή αισθάνεται αγχωμένος με ένα κόμμα που θα είναι ευρύ και αξιοκρατικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.