«Εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σάμο έδωσε το στίγμα της τακτικής που θ’ ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία το προσεχές διάστημα απέναντι στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες όχι απλώς «για να φύγει όσο το δυνατόν συντομότερα αυτή η κυβέρνηση», αλλά γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμά πως θ’ αποκρούσει αποτελεσματικά τις πιέσεις που θα δεχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.
Μια πρώτη γεύση δόθηκε χθες (02.10.2018), με το Μαξίμου να εκμεταλλεύεται τα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας FAZ για συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ και τη Νέα Δημοκρατία ν’ απαντά σε πολύ υψηλούς τόνους και να κάνει λόγο για «αθλιότητες».
Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τους υψηλούς τόνους προκειμένου να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όντας όμηρος του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα χώρα, όσο και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αποτελεί – όπως έχει γράψει το newsit.gr – τον εύκολο στόχο για την αξιωματική αντιπολίτευση.
[read4more]
Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στους βουλευτές του, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι εκείνος που ζητάει από τον ίδιο να ρίξει την κυβέρνηση, εμμένοντας έτσι εμμέσως στη θέση του πως μπορεί να συνεχίσει να διαφοροποιείται από τη συμφωνία των Πρεσπών και τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού δίχως να κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης. Αυτό, δηλαδή, που η Νέα Δημοκρατία δεν θεωρεί απλώς πολιτικό παράδοξο, αλλά θεσμική ακροβασία και γι’ αυτό επιφυλάσσεται ακόμη και για την υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όταν συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος από την προηγούμενη (σ.σ.: στα μέσα Δεκεμβρίου).
Επιπλέον, στο επιτελείο της οδού Πειραιώς στέκονται ιδιαίτερα στα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών στην πΓΔΜ που δημοσίευσε η «Καθημερινή» και από τα οποία προκύπτουν – σύμφωνα με τους ίδιους – ολέθριες υποχωρήσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, που την καθιστούν υπόλογη απέναντι στην κοινή γνώμη. Όπως π.χ. ότι έδωσε ταυτότητα και γλώσσα και συζήτησε μόνο το όνομα, ότι αποδέχθηκε τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών με επιτομή την προτεινόμενη ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», καθώς και ότι ενθάρρυνε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ άνευ κριτηρίων ή με το ΝΑΤΟ δίχως τη διασφάλιση του παγώματος της διαδικασίας, εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρήσει.
Έτσι, από τη Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσουν ν’ αναδείξουν τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες ξανά τη διγλωσσία στην κυβέρνηση από Τσίπρα – Καμμένο, εκτιμώντας παράλληλα ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μία fake ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση και ότι οι δύο εταίροι επιδιώκουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο παραμονής στην εξουσία. Γι’ αυτό και στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρουν επιτακτικά το αίτημα για εκλογές και μάλιστα σε κάθε περίπτωση πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εκτιμώντας πάντως ότι ο αρχικός σχεδιασμός των δύο κυβερνητικών εταίρων προβλέπει πως οι κάλπες θα στηθούν το Μάιο και όχι στο τέλος της τετραετίας, όπως συχνά λέει ο πρωθυπουργός.
Στη Νέα Δημοκρατία στρέφουν, εξάλλου, το βλέμμα τους στην αυριανή επετειακή εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη θα είναι πλούσια από συμβολισμούς τόσο σε επίπεδο προσώπων που θα δώσουν το παρών όσο και σε επίπεδο μηνυμάτων από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζοντας τα ανοίγματα που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό σε όμορους και μη πολιτικούς χώρους και στοχεύοντας εν τέλει στη διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, όπως λέει και ο ίδιος.