Τρίτη, 15 Οκτ.
20oC Αθήνα

ΝΔ: «Φρένο» στη γκρίνια γαλάζιων βουλευτών θέλει ο Μητσοτάκης – «Απόλυτα συντονισμένοι» Καραμανλής και Σαμαράς

ΝΔ: «Φρένο» στη γκρίνια γαλάζιων βουλευτών θέλει ο Μητσοτάκης – «Απόλυτα συντονισμένοι» Καραμανλής και Σαμαράς
Eurokinissi

Να εκτονωθούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας στη ΝΔ επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει μπροστά και να συναντά βουλευτές, οι οποίοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για πτυχές της πολιτικής της.

Μετά τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία.

O βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος είναι κοντά στον Κώστα Καραμανλή, αλλά και ο κ. Χαρακόπουλος, είναι μεταξύ των 11 βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και την ανεξέλεγκτη δράση των funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να σταματήσουν οι ερωτήσεις, καθώς αυτό, όπως είπε, είναι μέσα στα καθήκοντα του βουλευτή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως δεν ζητάει να σταματήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος προς την κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση υπονόμευσης της κυβέρνησης, αλλά ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία, ακόμη και σε θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Παράλληλα, όμως φέρεται να ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν και αξιακά θέματα, όπως είναι τα εθνικά, αλλά και ο ιδεολογικός χαρακτήρας της παράταξης, για τα οποία ορισμένοι βουλευτές δεν μπορεί να υποχωρήσουν.

Διαφωνία για το ιδεολογικό άνοιγμα της ΝΔ

Μάλιστα, δύο μέρες αργότερα τα «Νέα Σαββατοκύριακο» δημοσίευσαν άρθρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε ότι «δεν γίνεται να μας κουνάνε το δάχτυλο υπερφίαλα πρόσωπα που δεν συμμετείχαν σε κανένα ιστορικό αγώνα και δεν ταυτίστηκαν με καμιά ιστορική απόφαση από τις μεγάλες που πήρε η Ν.Δ., αντίθετα σε μερικές περιπτώσεις στάθηκαν απέναντι και πολέμησαν τη Ν.Δ.».

Παράλληλα, προσέθετε ότι «πρέπει να καταγραφεί η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο αστικό και ιστορικά ελιτίστικο πολιτικό κέντρο και τον μεσαίο χώρο που αποτελεί την κοινωνική βάση και τη λαϊκή νομιμοποίηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Στυλιανίδη. Ο πρώην υπουργός φέρεται να απάντησε ότι το άρθρο είχε σταλεί στην εφημερίδα πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Πέμπτη.

«Να μη θυμόμαστε τον άλλο μόνο στα πάρτι»

Την ανάγκη να υπάρχει συνεχής διάλογος και συνεργασία των βουλευτών με την κυβέρνηση επεσήμανε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Parapolitika fm), όπου πήρε ξεκάθαρα το μέρος των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά για την απουσία τους από τη γενέθλια γιορτή της Ν.Δ., αφήνοντας σαφείς αιχμές. «Ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ή κάποιο μήνυμα που θέλουν να στείλουν σίγουρα υπάρχει. Να μην θυμόμαστε τον άλλο μόνο στα πάρτι ή μόνο στις δημόσιες εκδηλώσεις, να υπάρχει μια ουσιαστική ζύμωση ώστε και οι πολιτικές που διαμορφώνονται να κινούνται σε μια κατεύθυνση κοινώς αποδεκτή για να μπορούμε όλοι μαζί να τις υποστηρίξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Χθες εξάλλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επανήλθε με νέα ερώτηση, αυτή τη φορά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο βουλευτής Λάρισας, επικαλούμενος δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τη Θεσσαλία, με τίτλο «γκρίζες άδειες στον κάμπο των φωτοβολταϊκών» αλλά και σχετικές καταγγελίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ζητά βελτιώσεις στη νομοθεσία, για την ισορροπία ανάμεσα στη γη που χρησιμοποιείται για αγροτική παραγωγή και σε αυτή που διατίθεται για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Διαξιφισμοί Γ. Βλάχου με τον Κ. Χατζηδάκη

«Νερό στον μύλο» της εσωστρέφειας, έριξε και ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος διασταύρωσε τα ξίφη του στη Βουλή με τον Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

Μετά τη γραπτή απάντηση του υπουργού Οικονομικών προς τους 11 βουλευτές για την προστασία των δανειοληπτών από τα funds που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα δάνεια, ο «γαλάζιος» βουλευτής επανήλθε με προσωπική επίκαιρη ερώτηση, η οποία απαντήθηκε χθες στο Κοινοβούλιο.

«Δώσαμε στα funds και το μαχαίρι και το πεπόνι. Το πεπόνι δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω. Μπορούμε όμως το μαχαίρι να το δώσουμε σε χέρι που θα κάνει δίκαιη κατανομή. Δεν ζητάμε να χαρίστε σπίτι σε κανέναν που δεν του ανήκει. Ζητάμε απαλλαγή από το άδικο και την υπερβολή» δήλωσε ο κ. Βλάχος.

«Γιατί αρνείστε να το δούμε και να επανεξετάσουμε τι μέτρα μπορούμε να βελτιώσουμε; Ούτε την κυβέρνηση θα ρίξω, ούτε εγώ ούτε κανένας συνάδελφος. Απλώς μεταφέραμε τη φωνή των συμπολιτών μας. Στο ίδιο καράβι είμαστε. Θέλετε να δώσουμε λύσεις; Πρέπει να τολμήσετε» πρόσθεσε με έμφαση ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής.

«Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τους υπόλοιπους» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως μέτρα αλόγιστα «στο τέλος δεν την πληρώνουν οι τράπεζές, όπως οι λαϊκιστές ισχυρίζονται ότι την πληρώνουν, αλλά οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι».

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «τα μισά από τα μέτρα που προτείνονται έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται ενώ κάποια άλλα θα μας οδηγήσουν πίσω στον νόμο Κατσέλη. Με αποτέλεσμα όχι να κερδίσουν αλλά να χάσουν οι δανειολήπτες», όπως είπε.

Νέα κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά

Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη χθες, μία νέα κοινή εμφάνιση των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά.

Αυτή τη φορά οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί στο παρών σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, όπου απονεμήθηκαν τα Βραβεία “Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας”.

Η κοινή παρουσία έδωσε τροφή στις φωνές που μιλούν για «απόλυτα συντονισμένες κινήσεις» από την πλευρά των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Η θέση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους στις όποιες «αρρυθμίες» που σημειώνονται στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και «ποντάρει» στις επαφές που έχει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί με βουλευτές, επιδιώκοντας τον διάλογο και την ενημέρωση για θέματα επί των οποίων έχουν αντιρρήσεις ή και αντιπροτάσεις.

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με βουλευτές, στο επίκεντρο η ακρίβεια

Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντά «γαλάζιους» βουλευτές για να τους ενημερώσει για τις δράσεις που δρομολογεί, με την ακρίβεια να βρίσκεται στο επίκεντρο, δεδομένου ότι αποτελεί σταθερά το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις