Εξελίξεις ακόμη και νωρίτερα από το Μάιο βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία ύστερα από τις «παρασπονδίες» του Πάνου Καμμένου και τις αναταράξεις που προκάλεσε ο υπουργός Άμυνας στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στο Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως η κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί και γι’ αυτό θα πιέσουν κι εκείνοι προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εμμένουν ούτως ή άλλως στην προσφυγή στις κάλπες ως μοναδική λύση.
Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό ως βασική του προτεραιότητα, καθώς στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τις «εναλλακτικές προτάσεις» Καμμένου για το Σκοπιανό εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Ενώ, αντίστοιχα, στον τομέα της οικονομίας, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ως απαραίτητη συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Μια γεύση από την πίεση που θ’ ασκήσει η Νέα Δημοκρατία στους δύο κυβερνητικούς εταίρους αποκαλύπτει η χθεσινή δήλωση on camera του κ. Μητσοτάκη, στην οποία αποκάλεσε την κυβέρνηση ως «παρακμιακό θίασο» και έκανε αναφορά σε «σκοτεινές» υποθέσεις, όπως αυτές της διαχείρισης των κονδυλίων του προσφυγικού, της εξαγοράς της EDS στην πΓΔΜ από τη ΔΕΗ ή της ΕΡΤ.
Η Νέα Δημοκρατία προκαλεί, επίσης, το Μαξίμου ν’ απαντήσει εάν εκπροσωπεί πλέον και τους ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι ο κ. Καμμένος έχει τραβήξει μεν διαχωριστική γραμμή, ωστόσο το πολιτικό οξύμωρο της στήριξής του σε μία κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί ως προς τις κεντρικές επιλογές της συνεχίζεται. Και την ίδια ώρα, οι αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για τις επιδιώξεις και το σκοπό τους πολλαπλασιάζονται.
Χαρακτηριστικά ήταν τα «καρφιά» του Θανάση Παπαχριστόπουλου κατά του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρου Τοσουνίδη, με αφορμή τη δήλωση του δεύτερου ότι οι ΑΝΕΛ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν τυχόν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, τέλος, έχει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε καθαρά και ανοιχτά ίσως για πρώτη φορά για το ζήτημα των συντάξεων, ζητώντας από τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ να συμβάλλει στην προσπάθεια για ν’ αποφευχθούν οι περικοπές. Η επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ «φωτογράφισε» τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο σχετικό νόμο, εάν και εφόσον αυτός έλθει βεβαίως από την κυβέρνηση στη Βουλή: ότι διαφωνούσε εξ αρχής με την περικοπή στις συντάξεις, την οποία θεωρεί άδικη, εξ ου και δεν την ψήφισε.
Στη Νέα Δημοκρατία λένε, δηλαδή, ότι πρόκειται για ένα νόμο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ουσία υποχρεώθηκε να ψηφίσει μετά τις παλινωδίες του στη διαπραγμάτευση, απαντώντας έτσι εμμέσως και στην κριτική εκ μέρους της κυβέρνησης πως ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του τζογάρουν πολιτικά με την περικοπή των συντάξεων.