Site icon NewsIT
12:15 | 22.07.15

Νέα επίθεση της κυβέρνησης στα αδήλωτα εισοδήματα – Όλο το σχέδιο – 100.000 έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 200.000 ευρώ

Νέα επίθεση της κυβέρνησης στα αδήλωτα εισοδήματα – Όλο το σχέδιο – 100.000 έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 200.000 ευρώ
Newsit Newsroom

- Φόρο 40% και παραπάνω θα πληρώνουν όσοι δεν δηλώσουν κρυφά εισοδήματα και καταθέσεις στο εξωτερικό - Πως θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν και να τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα - Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν δυο συντελεστές φορολόγησης - Σύσκεψη υπο τον Γιάννη Δραγασάκη και τους αρμόδιους υπουργούς

«Αν τα δηλώσεις και πληρώσεις, μπορείς να τα σώσεις». Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πνεύμα του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα σε σύσκεψη του Αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη με τους αρμόδιους υπουργούς και αφορά στα αδήλωτα εισοδήματα και τη φορολόγησή τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο προτάσεις για τους συντελεστές φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό που είναι 21% ή 25%, ενώ για το εσωτερικό προτείνονται συντελεστές 25% ή 30%, ενώ και κάποιοι σύμβουλοι θέλουν ακόμα και 40%.

Η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι όσοι δηλώσουν κρυφά εισοδήματα θα πληρώσουν εφάπαξ φόρο και θα νομιμοποιηθούν, οπότε θα μπορούν να κάνουν όποια χρήση επιθυμούν και όσοι τα έχουν στο εξωτερικό να τα αφήσουν εκεί αν αυτό επιθυμούν.

Στην περίπτωση όμως που αρνηθούν, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει φόρο 40% και μαζί με τα πρόστιμα το ποσοστό εξακοντίζεται στα ύψη, ανάλογα με τα χρόνια.

Το θετικό για το Δημόσιο είναι πως χάρη στις λίστες και τις έρευνες που έχει κάνει ο υπουργός Επικρατείας κ. Παναγιώτης Νικολούδης και η ομάδα του, υπάρχει γνώση για το ποιοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα και πόσα είναι αυτά.

Οπότε υπάρχει η οδός να εισπράξουν φόρους και πρόστιμα ακόμα και αν είναι στο εξωτερικό μέσω διακρατικών συμφωνιών που επιτρέπουν την κατάσχεση αυτών των χρημάτων από τις τράπεζες στη χώρα που έχουν κατατεθεί και την απόδοση στην Ελλάδα μέσω των υπουργείων Οικονομικών.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι με τους χαμηλότερους συντελεστές πολλοί θα προσέλθουν οικιοθελώς να πληρώσουν και να αποφύγουν τη δικαστική αντιπαράθεση που μπορεί να οδηγήσει στην κατάσχεση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που δεν έχουν δηλωθεί.

Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναζητηθεί φόρμουλα επιτάχυνσης της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει το συντομότερο δυνατό αυτά τα χρήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση των καταθέσεων αδήλωτων εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού έχουν γίνει συνεννοήσεις και συμφωνίες με πολλές χώρες να προχωρήσουν σε κατάσχεση και απόδοση όταν θα λάβουν τα σχετικά αιτήματα από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Νικολούδης είχε κάνει λόγο για λίστες με 3.500 ονόματα και 7 δις. εισοδήματα από τα οποία θα μπορούσε να εισπράξει πάνω από 2 δις. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταθέτες που έβγαλαν πάνω από 200.000 ευρώ και βρίσκονται στη λίστα Νικολούδη προσεγγίζουν τα 100.000 άτομα και πάρα πολλά από αυτά δεν μπορούν με τις φορολογικές τους δηλώσεις να δικαιολογήσουν το ύψος των καταθέσεων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version