Την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και τυχόν άλλα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κ.α., έγινε μια πρώτη αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας. Οι συσκέψεις θα είναι διαρκείς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Ωστόσο κρίνεται ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα και κυβέρνηση και επιστήμονες θα περιμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν σήμερα και αύριο, για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Η εκτίμηση είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα αποτυπωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, και δη στους διασωληνωμένους, σε μια στιγμή που το Σύστημα Υγείας δέχεται περαιτέρω πίεση και από το γεγονός ότι καταγράφεται πια μεγάλη νόσηση και στους υγειονομικούς.
Το νωρίτερο την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα σχολεία
Το νωρίτερο την Τετάρτη οριστικοποιούνται και οι αποφάσεις για το θέμα των σχολείων. Όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού η βούληση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στα θρανία να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο ο καταλύτης για τις αποφάσεις θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται αυξημένο testing μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πρόταση για rapid test φαίνεται να «καίγεται» με το επιχείρημα ότι τα self test που δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία είναι τύπου rapid και κρίνεται ότι είναι επαρκή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.
Παράλληλα όπως ήδη μετέδωσε νωρίτερα το newsit.gr, συζητείται η διανομή 3 αντί για 2 δωρεάν self test εβδομαδιαίως αλλά και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχυς.
Ωστόσο πυκνώνουν οι φωνές οι ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγούνται στην κυβέρνηση να καθυστερήσει κατά μία ή δύο εβδομάδες η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.
Ποια νέα μέτρα έρχονται στην αυγή του 2022…
Στη σκιά της “‘Όμικρον” η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα:
Πρώτον, την επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχυς από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 50. Ωστόσο εξετάζεται και ο παράγοντας “συννοσηρότητα”, δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με νοσήματα τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν σε… περιπέτειες.
Δεύτερον, την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους στους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.
Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.