Site icon NewsIT

Νέα πρόκληση από τον Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μιλά για στερεότυπα και εθνικιστικό λόγο

05.11.2015 | 06:12
Νέα πρόκληση από τον Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μιλά για στερεότυπα και εθνικιστικό λόγο

Αδιαφορεί όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης τόσο για το άδειασμα από την κυβέρνηση όσο και για τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αναφορές του για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την οποία και δεν παραδέχεται.

Ο κ. Φίλης κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός βιβλίου βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί εμμέσως στις βολές που δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση και τον ποντιακό ελληνισμό, δείχνοντας πως επιμένει στην άποψή του και δεν κάνει πίσω στο παραμικρό.

Οι νέες δηλώσεις του κ. Φίλη αναμένεται να προκαλέσουν ακόμα πιο σφοδρές αντιδράσεις, καθώς αναφερόμενος στις βολές που δέχεται μίλησε για στερεότυπα, παλιότερα και νέα που ορθώνονται και που έχουν κρατήσει τη χώρα σε ζώνη χαμένων ευκαιριών.

Δεν έμεινε μόνο σε αυτό όμως ο κ. Φίλης, ο οποίος χαρακτήρισε τον ξεσηκωμό του ποντιακού ελληνισμού εμμέσως πλην σαφώς, “αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου τον οποίο ζούμε ως παρηγορητικό λόγο στην οικονομική κρίση”.

Στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου τάχθηκε στο πλευρό του κ. Φίλη μιλώντας για φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού “όταν όταν τολμήσει κάποιος από έναν απλό πολίτη έως κάποιον με θεσμικό ρόλο να πει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω συζήτηση”.

Οι πολιτικές αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον υπουργό για τις προκλητικές δηλώσεις του και να ζητούν την παραίτησή του, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους ρυθμούς κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις του κ. Φίλη.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει ενδεχόμενο αποπομπής του κ. Φίλη, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικρίνει τον συνάδελφό τους για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Και ενώ σύσσωμος ο ποντιακός ελληνισμός καταδικάζει τις δηλώσεις του Φίλη και ζητά την παραίτησή του, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κάνει κάλεσμα για την Πέμπτη στις 16:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος εναντίον των υβριστικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, αλλά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “και της γενικότερης στάσης της κυβέρνησης σε θεματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της πως έχει αφαιρεθεί από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο “Παρευξείνιος Ελληνισμός” και κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και το θάνατο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version