Κυριακή, 10 Νοε.
13oC Αθήνα

Οι νέες προτάσεις – σοκ της κυβέρνησης: Κατάργηση φοροαπαλλαγών και νέο μοντέλο στις συντάξεις… made in Australia – “Μαχαίρι” σε επιδόματα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Στο τραπέζι η εφαρμογή του αυστραλιανού συνταξιοδοτικού συστήματος 
– Σύμφωνα με αυτό οι συνταξιούχοι που έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές δεν εισπράττουν σύνταξη
– Πρόταση για κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση εκείνων που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα
– Σκέψεις να καταργηθεί η απαλλαγή και να αντικατασταθεί με τη χορήγηση επιδόματος που θα έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα
– Οι πολίτες με υψηλά εισοδήματα θα πάψουν να παίρνουν κοινωνικές ενισχύσεις

Μετά την ντε φάκτο και αντιδημοκρατική απαγόρευση στο Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup (ο υπουργός με άρθρο του κατήγγειλε ότι αυτό ήταν έργο Σόιμπλε) να εκθέσει τις ελληνικές νέες προτάσεις στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, η συζήτηση για την αναζήτηση συγκλίσεων θα επιδιωχθεί σε πρώτη φάση σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στο Eurogroup τη Δευτέρα να υποβληθεί μία πρόταση που θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Χουλιαράκη έχει ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι δημοσιονομικές διαφορές (που σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δραγασάκη είναι στο 0,5% του ΑΕΠ) και να βρεθεί ο κοινός τόπος με βάση τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των άλλων προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η εφαρμογή του αυστραλιανού συνταξιοδοτικού συστήματος ή μία εκδοχή του.

Σύμφωνα με αυτό οι συνταξιούχοι που έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές (για παράδειγμα ακίνητα, μερίσματα, μετοχές) δεν εισπράττουν σύνταξη. Θα είναι δε αυτή μία απάντηση στη νέα επιμονή των εταίρων για περικοπή των επικουρικών συντάξεων και ιδιαίτερα των υψηλότερων.

Ετσι, λένε αξιωματούχοι, θα πάψει να παρατηρείται Ελληνες εκατομμυριούχοι ή πολίτες με εκατοντάδες χιλιάδες ετήσιο εισόδημα να εισπράττουν μία και δύο ή και περισσότερες συντάξεις.
Το μέγεθος του οφέλους θα εξαρτηθεί από το το επίπεδο που θα μπει ο κόφτης, αν δηλαδή το όριο θα είναι οι 100.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος ή οι 80.000 ή άλλο.

Η δεύτερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση εκείνων που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και εκείνες που έχουν κοινωνικό σκοπό. Για τις δεύτερες η σκέψη είναι να τεθεί ένα εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο δεν θα δικαιούνται την φοροαπαλλαγή. Για παράδειγμα οι πολύτεκνοι με εισοδήματα πολύ μεγάλα να μην παίρνουν τη φοροαπαλλαγή.

Η δεύτερη σκέψη είναι να καταργηθεί η απαλλαγή και να αντικατασταθεί με τη χορήγηση επιδόματος που θα έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ενοποίηση με άλλα επιδόματα και έτσι οι πολίτες με υψηλά εισοδήματα θα πάψουν να παίρνουν κοινωνικές ενισχύσεις.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη η Ελλάδα είχε ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικών παροχών, αλλά το λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φτώχειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι΄ αυτό γιατί τα επιδόματα τα οποία υποτίθεται πως προορίζοντας για τους πιο αδύναμους πολίτες τα λυμαίνονταν διάφορες ομάδες με ισχύ στον κρατικό μηχανισμό.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε