Πολιτική

FAZ: Το νέο σχέδιο της Κομισιόν – Εξετάζουν παράταση έως τον Σεπτέμβρη

Παράταση έως τον Σεπτέμβριο, με παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας 6 δισ. ευρώ, προβλέπει το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσωρινή λύση του ελληνικού ζητήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ. 

Στόχος της παράτασης θα είναι να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ενώ κατά τους μήνες της επιμήκυνσης θα αρχίσει εντατική διαπραγμάτευση για την κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τρίτο πρόγραμμα – σύμφωνα με το δημοσίευμα – οι εταίροι εμφανίζονται ανοιχτοί σε πιθανή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, όμως πριν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δοθεί καμία ισχυρή εγγύηση από την Ευρώπη.

Προϋπόθεση για να δοθεί παράταση είναι να υπάρξει συμφωνία σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να υπερψηφισθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη FAZ, το σχέδιο των εταίρων προβλέπει εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το χρονοδιάγραμμα φέρεται να προβλέπει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, και άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Αθήνα. Στη συνέχεια, έως τα μέσα Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να επικυρώσουν το νέο σχέδιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση των 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα. Στο ποσό μπορεί να προστεθεί μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

Πηγή: Euro2day

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές + 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό
«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι» λέει ο υπουργός Επικρατείας
Ο Άκης Σκέρτσος
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός»
«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε ο υπουργός Διακυβέρνησης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Αποφασίζει το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για την Κατερίνα Μπατζελή – Τρεις μήνες διαγραφή η πιθανότερη εκδοχή
Από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή δεοντολογίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση που θα επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Κατερίνα Μπατζελή