Οι άνθρωποι στους οποίους έσφιξε το χέρι η Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο του φόρουμ για τις καινοτόμες επιχειρήσεις δεν μάσησαν τα λόγια τους. Μιλώντας με την γερμανίδα καγκελάριο της είπαν μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα και ζήτησαν μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολόγησης.
Μάλιστα, όπως σχολίασαν επιχειρηματίες στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, «δεν μπορούμε να αναπτυχτούμε εύκολα στην Ευρώπη. Μας δυσκολεύει η Ελλάδα».
Η συζήτηση κράτησε μια ώρα και η Μέρκελ επεσήμανε την διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας ώστε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους ή στις πολυεθνικές.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, από την πλευρά των επιχειρηματιών, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, η καγκελάριος έκανε αρκετές ερωτήσεις και επισήμανε ότι και στη Γερμανία υπάρχουν προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν στοχευμένη και κρατήθηκαν σημειώσεις.
Η κ. Μέρκελ φέρεται να άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη μιλά νέα εταιρική μορφή που να αφορά στις επιχειρήσεις τεχνολογίας την «ενιαία ευρωπαϊκή επιχείρηση».
Το θέμα της ρευστότητας απασχόλησε τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ με τους θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις, όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μετά τη συνάντηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους επιχειρηματίες στο θέμα του ενεργειακού κόστους, ενώ η καγκελάριος σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά και σηματοδοτεί επιστροφή στις αγορές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε για την προσαρμογή της Cosco στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στο πλαίσιο του διαλόγου σημείωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς. «Ξέρω τη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας» συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη ότι χαίρεται που οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να πάρουν ρίσκα.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου στη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, «διότι βρίσκει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας».
Οι εισαγωγές μελιού και γενικά αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, ζήτησε η κ. Χαζάπη – Πίττα. Η ίδια και οι επιχειρηματίες Δοντάς, Παπαδοπούλου, Συργιανός και Κεφαλογιάννης αναφέρθηκαν στο ενεργειακό κόστος το οποίο φτάνει, όπως είπαν, μέχρι και στο 50%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν η Άνγκελα έχασε την θέση της… – ΦΩΤΟ
Μια συγγνώμη και μια σπόντα με το “καλημέρα” σας από τη Μέρκελ
“Πάτησε” Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Πρώτη στάση επιχειρηματικό φόρουμ στο Χίλτον
Φρούριο το κέντρο της Αθήνας για την Μέρκελ – Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί