Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψη στην Αχαΐα από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα.
Τον κ. Ανδρουλάκη υποδέχθηκε η διοίκηση του συνεταιρισμού και στη σύσκεψη που ακολούθησε τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα με κυρίαρχο αυτό του κόστους παραγωγής όπως πλέον διαμορφώνεται μετά το ράλι τιμών σε ενέργεια και λιπάσματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας ώστε να μην πληγεί στρατηγικά, σημειώνοντας: «Εδώ χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο από την κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες» και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του, όπως μεταξύ άλλων την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μακροπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση του ενεργειακού κόστους όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Διαχέουν το κόστος τής ενεργειακής μετάβασης δίνοντας τη δυνατότητα να παράγουν οι μεταποιητές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένα μεγάλο μέρος της ενέργεια που χρειάζονται, δηλαδή ενεργειακές κοινότητες. Στην Ελλάδα αυτό δυστυχώς δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε διότι το δίκτυο είναι χαμηλής διασυνδεσιμότητας».
Ακολούθως ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με στελέχη της αυτοδιοίκησης στο Δημαρχείο Αιγίου, ενώ εν συνεχεία θα επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο του Αιγίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης
Ευρεία δέσμη μέτρων απέναντι στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης και για έναν παραγωγικό πρωτογενή τομέα, καταθέτει στο δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Το σχετικό κείμενο ξεκινά από την κριτική του κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζει, «έγινε σχολιαστής της καθημερινότητας αφήνοντας τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο και δημιουργώντας κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλειας της χώρας».
Ζητά, επιπλέον, από την κυβέρνηση «να σταματήσει να κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, κανένα μέτρο από αυτά -που σημειωτέον εξαγγέλθηκαν τρεις φορές- δεν έχει φθάσει στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς ενώ η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και η δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, έχουν οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο».
Τούτων δοθέντων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει «την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων ΤΩΡΑ για:
* να κρατήσουμε παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα
* και να αποφύγουμε την μείωση της παραγωγής τροφίμων και την επισιτιστική κρίση.
1. Μείωση του κόστους παραγωγής:
Κόστος ενέργειας:
* Καύσιμα: Κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκ ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. (Τα 50 εκατ. που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)
* Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021, επιβολή οροφής στην ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ. Καταβολή του 50% μέχρι τέλος Απριλίου 2022 και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο του 2022. (Τα 60 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)
Κόστος εφοδίων:
* Λιπάσματα: Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκατ. ευρώ με καταβολή μέχρι τέλος Μαΐου 2022.(Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% που έχει ανακοινωθεί δεν καλύπτει ούτε ελάχιστα την τεράστια αύξηση).
* Ζωοτροφές: Επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση τη τιμής των πρώτων υλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ με βάση τον αριθμό των ζώων, καταβολή μέχρι 15 Απριλίου. (Η μείωση του ΦΠΑ από 13 σε 6% που έχει εξαγγελθεί και η ενίσχυση με 2% επί τον πωλήσεων του 2021 δεν καλύπτει τους κτηνοτρόφους).
Κόστος μεταφοράς στα νησιά:
* Μεταφορικό Ισοδύναμο: Για τη μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022 και την αύξηση του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ με καταβολή μέχρι 15 Απριλίου.
2. Χρηματοδοτική ρευστότητα
* Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.
* Καταβολή ενισχύσεων που καθυστερούν από ΟΠΕΚΕΠΕ
* Καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να προμηθευθούν τώρα εφόδια οι αγρότες για να καλλιεργήσουν
3. Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27
* Στήριξη με συνδεμένες ενισχύσεις την παράγωγή σιτηρών και ζωοτροφών τώρα.
* Κατεύθυνση των ενισχύσεων σε παραγωγικές καλλιέργειες και επενδύσεις
4. Αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις για μόνιμη λύση
* Ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεων τους
* Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
* Χρηματοδότηση της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών και των επενδύσεων σε ΑΠΕ (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί, Ομάδες παραγωγών) και ενεργοποίηση του net metering
* Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», καταλήγει η δέσμη μέτρων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.