Διέψευσε δημοσιεύματα για μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
«Δεν υπάρχει μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία» είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, στη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία του ζήτησε να τοποθετηθεί σχετικά με το δημοσίευμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και πολεμικό υλικό σε 250 κοντέινερ, τα οποία μεταφέρθηκαν με τρένα προς την Ρουμανία και τα οποία θα μεταφερθούν σε ουκρανικό έδαφος με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία μεταφορά, αλλά υπάρχει πώληση πεπαλαιωμένου πολεμικού υλικού σε άλλες χώρες βάσει σχετικών συμφωνιών και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αποκρύψει σε ποιόν και τί πουλάμε στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών της χώρας. Πουλάμε πεπαλαιωμένο υλικό σε Τσεχία και ΗΠΑ ενώ εξοικονομούμε πόρους, με δεδομένο ότι η καταστροφή, και μόνο, του υλικού αυτού, θα υπερέβαινε τα 100 εκ ευρώ, σημείωσε καλώντας τη βουλευτή «να μη γινόμαστε ακόλουθοι πρωτοσέλιδων».
Υπενθυμίζεται ότι θέμα ημερήσιας διάταξης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι η επεξεργασία του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ
Σε ό,τι αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με τη δημιουργία του νομικού προσώπου «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας», ο εκσυγχρονισμός των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών, την απλοποίηση της ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιπέδου κυβερνοασφάλειας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων.
Διαρθρώνεται ως εξής:
– Το Α΄ Μέρος περιλαμβάνει τον σκοπό και το αντικείμενο του νομοθετήματος.
– Το Β΄ Μέρος αφορά στη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.).
– Το Γ΄ Μέρος αφορά στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).
– Το Δ΄ Μέρος αφορά στη σύσταση νέου Κοινού Σώματος Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Το Ε΄ Μέρος αφορά στην επίλυση ζητημάτων των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση του εισοδήματος του στρατιωτικού προσωπικού, στη διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων, στην κατάταξη καταρτισμένου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
– Το ΣΤ΄ περιλαμβάνει τις εξουσιοδοτικές, μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις.
– Το Ζ΄ Μέρος αφορά στην έναρξη ισχύος του νόμου.