Site icon NewsIT
14:28 | 13.11.22

Νίκος Δένδιας για τις παρακολουθήσεις: Να μη δημιουργηθεί κλίμα που θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική και την άμυνά μας

Νίκος Δένδιας για τις παρακολουθήσεις:  Να μη δημιουργηθεί κλίμα που θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική και την άμυνά μας
Newsit Newsroom

Σαφές μήνυμα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση έστειλε και πάλι προς την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία και ο ίδιος παρακολουθείται.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι αυτό που τον ανησυχεί και το οποίο απεύχεται «είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία» και καταθέτει την ελπίδα πως ενόψει μιας χρονιάς, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, θα επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση.

Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Δένδιας διαμηνύει πως απέναντι στις συνθήκες κλιμακούμενης απειλής από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επιλέξει να αντιτάσσει, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μάλιστα, εκτιμά πως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως αυτή εκδηλώνεται τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο που θα μπορούσε να εξηγηθεί απλά και μόνο με τις εκλογικές ανάγκες της τουρκικής ηγεσίας. Αντίθετα, διαβλέπει πως φαίνεται να αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της τωρινής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που υπηρετεί με συνέπεια το αναθεωρητικό της αφήγημα.

«Δε μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα σε τοξικό περιβάλλον»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει στο τοξικό περιβάλλον που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα. «Εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της ισοτιμίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όχι με λογικές ισχύος και με προσωπικές προσβολές. Όχι με αμφισβήτηση της κυριαρχίας και με παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όχι με “τσαμπουκάδες” και “νταηλίκια”» διαμηνύει με σαφήνεια.

Ειδική αναφορά κάνει στην «αμέριστη στήριξη στις ελληνικές θέσεις» των εταίρων και συμμάχων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ΕΕ αποτυπώνεται η αλληλεγγύη προς τη χώρα μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παράλληλα, σε διμερές επίπεδο, στη συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και με άλλες χώρες, «γινόμαστε αποδέκτες αναγνώρισης των ελληνικών θέσεων».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας στην Αθήνα, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει. «Η σημασία της στήριξης της Σερβίας δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι είναι παραδοσιακή φίλη της Ελλάδας. Η Γιουγκοσλαβία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Σύμβαση του Μοντρέ, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων» σημειώνει.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωσή του ότι επιχειρείται από την τουρκική πλευρά ένας εκφοβισμός της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας συμπλήρωσε δηκτικά πως επί της ουσίας πρόκειται για προσπάθεια διαμόρφωσης και επιβολής ενός νέου «υποδείγματος» διμερών και περιφερειακών σχέσεων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ασύμβατο με κάθε έννοια καλής γειτονίας και σεβασμού στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ανοιχτοί σε διάλογο με την Λιβύη

Αναφερθείς στη Λιβύη, επισημαίνει ότι λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, θα μπορούσε να αποτελεί έναν φυσικό συνομιλητή της χώρας μας και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα προσβλέπει πάντοτε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τρίτες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας.

«Μετά τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε το 2020 με την Αίγυπτο και την Ιταλία αντίστοιχα, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Λιβύη βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων» παρατηρεί και ευελπιστεί ότι θα αντιληφθούν όλες οι πλευρές στη Λιβύη ότι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί τη μοναδική συνθήκη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, και ότι η λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα προσέλθει σε μία συζήτηση με την Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση αυτή. «Πρόκειται για μία οριοθέτηση, η οποία θα εξυπηρετήσει το συμφέρον αμφότερων των χωρών μας και θα προωθήσει περαιτέρω την εμπέδωση της σταθερότητας στη Μεσόγειο» καθιστά σαφές. Εξάλλου, ξεκαθαρίσει ότι για να λάβουν χώρα οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή πλευρά, απαράβατος όρος είναι να υπάρχει λιβυκή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα διεθνώς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, όπως συμπληρώνει.

Τι σηματοδοτεί η πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο; «Είχε στόχο να δείξει ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία το Διεθνές Δίκαιο και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του καταπατώνται βάναυσα, η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του ως αντίβαρο σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού», καθώς και στην «ανάδειξη ενός ξεκάθαρου μηνύματος, όσον αφορά τις άμεσες απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το μεγαλύτερο γείτονα της στα ανατολικά» απαντά ο Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, εξάρει τη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση, και γενικότερα η Δύση, να συνεχίσει να υποστηρίζει αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, αλλά και όλων των κρατών του κόσμου που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές.

Τέλος, σε ερώτηση για έναν απολογισμό πεπραγμένων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως με μια σειρά κινήσεις τα 3 τελευταία χρόνια και τη μεθοδική διεύρυνση συμμαχιών και συνεργασιών, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη,

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version