Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Η Άγκυρα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο και όχι «διάλογο κωφών»

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της έχοντας ως πυξίδα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας, στη Βραδυνή της Κυριακής, διαμηνύει πως η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, επισημαίνοντας πως αυτή την στιγμή, δυστυχώς, με υπαιτιότητα της, έχουμε διάλογο κωφών και καθιστά σαφές πως «συναίνεση» της Ελλάδας σε παράλογα νεο-οθωμανικά αιτήματα είναι αδιανόητο να υπάρξει.

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική της Τουρκίας, παρατηρεί πως δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την ΕΕ και ότι με τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο σχεδόν των κρατών της άμεσης γειτονιάς της. Στηλιτεύοντας τις τουρκικές ενέργειες, τις χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτες και τόνισε πως καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Επισημαίνει πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα -μεταξύ πολλών- ήταν η παρενόχληση τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Για τις προοπτικές εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι θα υπήρχαν υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει να απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο εάν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα» προσθέτει και τονίζει: «Πρεσβεύουμε, όμως, μια υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο πάντοτε της πλήρους περιφρούρησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας εξακολουθεί να προσβλέπει στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ»

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου προς τη Βόρεια Μακεδονία, τις άλλες χώρες τις περιοχής, τους διεθνείς συνομιλητές και κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στις χώρες και στους λαούς της περιοχής τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή» επεξηγεί χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και μάλιστα μέσω φορέων που έχουν περισσότερη σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ελάχιστη έως καθόλου σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης. Δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται κάποιες δήθεν κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά στην ουσία προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα, όπως προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί αφενός το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης και της αποσταθεροποίησης και αφετέρου την ΕΕ να διατηρήσει τη δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης, ώστε να μην επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να επιστρέψουν στο «βαλκανικό παρελθόν» τους. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών κα σημειώνει πως οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.

Αναφερόμενος στις επαφές του με αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας κατά τους τελευταίους δύο μήνες, επισήμανε ότι τα δύο βασικά ζητήματα που του έθεσαν είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, μεταφορές και άμυνα. H επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει, αναφέρει. Επίσης, τους επισήμανε πως η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας και πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες.

«Οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ αποτελούν πολλαπλασιαστές της αμυντικής και πολιτικής ισχύος της χώρας»

Τέλος, όσον αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων, αναφέρει πως η χώρα μας έχει λόγο στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αποδεικνύει και η πρόσκλησή της στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που συγκαλεί ο Πρόεδρος Μακρόν και κάνει ειδική αναφορά στις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ αποτελούν πολλαπλασιαστές της αμυντικής και πολιτικής ισχύος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και θα αξιοποιηθούν. Οι χώρες με τις οποίες υπογράψαμε τις συμφωνίες στηρίζουν ένθερμα την Ελλάδα και έχουν συμφέρον αυτή να είναι ισχυρή και σταθερή. Και βεβαίως, θα πρέπει να μην αγνοείτε την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» αναφέρει συγκεκριμένα. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία των συμφωνιών αυτών, επισημαίνει πως αποτελούν την αναγνώριση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι είναι στο χέρι της χώρας μας να αξιοποιήσουμε τις συμφωνίες αυτές που θα την καταστήσουν ισχυρή απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις.

Επιπλέον, σημειώνει πως η Ελλάδα υλοποιεί μια στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων της με μια σειρά χώρες, με πολλές από τις οποίες -όπως χώρες της αφρικανικής ηπείρου- οι σχέσεις δεν ήταν τόσο έντονες. Αναφερθείς στις χθεσινές επαφές του στη Ρουάντα, τόνισε πως ευελπιστεί ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες τέτοιες επισκέψεις σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, στο βαθμό που θα το επιτρέψει η πανδημία. 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους - «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»
«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και πλειοψηφία ανεξάρτητων. «Παρών» από 50 βουλευτές. «Η εκλογή του είναι επάξια και αντάξια» το μήνυμα Τασούλα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους – «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»
Για αλαζονική συμπεριφορά κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται...
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»