Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη και τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στην Τρίπολη, επιβεβαιώνουν ότι το πεδίο των εξωτερικών σχέσεων στην ενεργειακά κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μοιάζει με ναρκοπέδιο και απαιτεί διαρκή εγρήγορση, ελιγμούς, «μαστίγιο… και καρότο».
Ο Νίκος Δένδιας από τη Λιβύη ξεκαθάρισε στην προσωρινή κυβέρνηση, με τελικό αποδέκτη και την Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον “εύκολο”, μάλλον “καθαρό”» τόνισε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι «από εκεί και πέρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».
Η θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος – που επίσης επιθυμεί να μετάσχει σε κοινά ενεργειακά πρότζεκτ – είναι η πως η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας.
Politico για επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: «Γεια σας και αντίο»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν παραγνωρίζει πως το γεγονός ότι… “παίζει καθυστερήσεις” είναι ένα μεγάλο “αγκάθι”.
Σύμπνοια Αθήνας – Βεγγάζης
Οι σχέσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης με την Αθήνα, όπως αποτυπώθηκε και από την “παγίδα” που πήγε να στήσει στον υπουργό Εξωτερικών, είναι στο ναδίρ.
Αντίθετα με τη Βεγγάζη καταγράφεται… σύμπνοια.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, οι Πρόεδροι επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης καταδίκασαν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 αλλά και του 2022 κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, και ξεκαθάρισαν ότι η Βουλή δεν πρόκειται να το κυρώσει.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ανάλογο ήταν το κλίμα και με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος παράλληλα μίλησε με σκληρά λόγια για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ενώ φέρεται να σημείωσε ότι αν ως τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.
Θα καταφέρει η διεθνής κοινότητα να οδηγηθεί η Λιβύη σε γρήγορες εκλογές;
Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση. Όσο δε, παραμένει στη θέση της η μεταβατική κυβέρνηση τόσο εμβαθύνεται η σχέση της Τρίπολης με την Άγκυρα.
Τι επεδίωκε η υπηρεσιακή ΥΠΕΞ της Λιβύης;
Το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς – η οποία με πρωτοβουλία της εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί τον Νίκο Δένδια, συνοδευόμενη μάλιστα από μία τηλεοπτική κάμερα – εκτιμάται ότι είχε ένα στόχο: να εμφανίσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να συνομιλεί μαζί της, κάτι που η Τρίπολη θα μετέφραζε ως αναγνώριση από την πλευρά της Αθήνας της νομιμότητας της μεταβατικής κυβέρνησης. Κι έτσι, και του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, που έχει απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι να σταματήσει στη Τρίπολη, πριν το ταξίδι του στη Βεγγάζη, με έναν όρο: να συναντηθεί μόνο με τον ίδιο και σε καμία περίπτωση με την υπηρεσιακή ΥΠΕΞ, η οποία είναι αυτή που με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψαν το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Μάλιστα ο Μένφι αργότερα δήλωνε δυσαρεστημένος με την Μανγκούς, τονίζοντας ότι είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχτούν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και εκείνη δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.