Τα παραπανίσια κιλά, η προσπάθεια να αδυνατίσει, η 10χρονη κόρη του που ζητάει... "ρουσφέτια" από τον μπαμπά υπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας και η Αριστερά, ο "κόφτης" και ο διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε μια... άλλη συνέντευξη.
Εννέα μήνες “μετρά” πλέον στο υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί στο στόχαστρο, είτε για τις δηλώσεις του είτε για τις αποφάσεις του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Down Town, ο υπουργός Παιδείας μιλά ακόμη και για τα… κιλά του.
Ερωτηθείς αν ένιωσε πως έπεσε θύμα bullying που έγινε στόχος για τα κιλά του, απαντά: «Τίποτα ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο. Ήμουν χοντρός από μικρός. Είτε ήμουν γιατί ήμουν λαίμαργος είτε γιατί μπορεί και να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία». Παραδέχεται δε ότι δεν το έχει ψάξει με σοβαρότητα, το αν έχει παθολογικό πρόβλημα.
Φαίνεται μάλιστα πως αυτή την περίοδο προσπαθεί να κάνει δίαιτα και πρόσφατα, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, εμφανίστηκαν στη Βουλή με… ταπεράκια. Η αδιαφορία για τα κιλά, λέει, είναι κυρίως αδιαφορία για την εμφάνιση. «Είναι… αριστερή αδιαφορία;» ερωτάται. Και απαντά: «Κάθε άλλο. Στην Αριστερά έχουμε και κομψούς και κομψευόμενους και όλη τη γκάμα. Δεν είμαστε μοναστήρι (…) Εγώ αισθάνομαι την ανάγκη να είμαι ο εαυτός μου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ήθελα να αδυνατίσω αλλά δεν είναι και εύκολο. Δεν νομίζω πάντως ότι η επίθεση εναντίον μου είναι γιατί είμαι χοντρός».
Παραδέχεται πως έχει ενοχές «για την κόρη μου τη Μαριάνα και τη γυναίκα μου, τη Χριστίνα. Τις βλέπω ελάχιστα, τα Σαββατοκύριακα. Για τη μικρή, που είναι τώρα στα 10, μου λείπει και της λείπω κι εγώ». Η μικρή του, πάντως, έχει… αιτήματα από τον μπαμπά υπουργό. «Την πρώτη μέρα ήρθε με αίτημα. Ήθελε για το σχολείο της διαδραστικούς πίνακες. Της είπα ότι θα πάνε όπως και στ’ άλλα σχολεία, ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα. Μετά, μου ζήτησε κάτι ντουλαπάκια να βάζουν τα πράγματά τους οι μαθητές, τα βλέπουν νομίζω στις ξένες σειρές στην τηλεόραση. Της είπα ότι υπάρχουν πιο σοβαρές ανάγκες, διπλά τζάμια για το κρύο και άλλα. Τη στέλνει η παρέα για αιτήματα».
Ερωτηθείς αν πηγαίνει στα Εξάρχεια ή φοβάται πως θα δεχτεί επίθεση, ο Νίκος Φίλης δεν το αποκλείει: «είναι πιθανόν να δεχτώ μια επίθεση. Δεν αισθάνομαι όμως ότι έκανα κάτι κακό και πρέπει να τιμωρηθώ. Πήγα το Σάββατο στην περίφημη λαϊκή της Καλλιδρομίου. Στα Εξάρχεια έχω μεγαλώσει, προϋπήρξα των… αυτόκλητων τιμωρών».
Αναφερόμενος στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, ο υπουργός Παιδείας λέει πως «από τη θέση που είμαι δεν κάνω δηλώσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων, ως πολιτικός κρίνομαι και όχι ως θρησκευόμενος ή άθεος. Είμαστε από τον λαό εξουσιοδοτημένοι να αναζητήσουμε ένα νέο στάτους ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία». Ερωτηθείς για την απόφαση του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου να υποδεχτεί την εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τιμές αρχηγού κράτους, ο Νίκος Φίλης λέει: «Είμαι μια μορφή ευσέβειας η οποία βεβαίως μπορεί να παρεξηγηθεί. Δεν τη συμμερίζομαι, όμως ένα μέρος του κόσμου τη συμμερίζεται και αυτό το μέρος του κόσμου το σεβόμαστε. (…) Οιοδήποτε το κάνει, το κάνει με δική του ευθύνη».
Όσο για το ενδεχόμενο διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας: «Όταν αρχίσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν και σε αυτό, που άλλοι θα το πουν διαχωρισμό, άλλοι διαμόρφωση νέων θέσεων, θα είναι ένας ανοιχτός διάλογος. Αλλά πέρα από αυτή την οριακή στιγμή, υπάρχει ένα πλήθος θεμάτων που θα βοηθήσει και την Εκκλησία αν διευκρινιστούν».