Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Δεν είναι σε νέα φάση οι σχέσεις μας με την Τουρκία»

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε σε μια νέα φάση στις σχέσεις μας με την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι έχει αλλάξει το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την γείτονα χώρα την 6η Φεβρουαρίου. «Αλλά για να πω ότι έχει αλλάξει μόνιμα η κατάσταση πρέπει να δούμε κάποια πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, όσον αφορά την προκλητική ρητορική της Τουρκίας».

Ο Υπουργός εξέφρασε τα συλληπητήριά του για τις απώλειες από τους σεισμούς, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της από την πρώτη στιγμή στέλντοντας ομάδες της ΕΜΑΚ για να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.

«Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Αλλά για να έχει κάποιο αποτέλεσμα αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να γίνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες», δήλωσε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι δεν νοείται να γίνεται διάλογος εν μέσω της προκλητικής και προσβλητικής ρητορικής και των πράξεων αμφισβήτητης της ελληνικής κυριαρχίας από την μεριά της Άγκυρας.

Τα F-35 θα έρθουν πιθανότατα το 2028

Eρωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της απόκτησης των F-35, ο κΠαναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η απάντηση των ΗΠΑ στο αίτημα που έχει στείλει η Ελλάδα για την αγορά των μαχητικών, το οποίο αναμένεται να γίνει στα τέλη Απριλίου, ή στις αρχές Μαϊου.

«Τα αεροσκάφη θα αργήσουν», δήλωσε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς θα εγκατασταθούν στις ελληνικές βάσεις από το 2028. «Οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά για το εκτιμώμενο κόστος και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα χρειαστούν χρόνο».

«Με τα Rafale σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Δεν έχει ξαναγίνει και δεν νομίζω να ξαναγίνει τόσο γρήγορη απόκτηση εξοπλισμού«, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Όσον αφορά στην απόκτηση των 3+1 κορβετών, δήλωσε ότι η επιλογή ανάμεσα στην γαλλική πρόταση της Naval Group και την ιταλική πρόταση της Fincantieri, η απόφαση θα κριθεί στις λεπτομέρειες. «Θα παίξει ρόλο στην τελική απόφαση η ναυπήγηση των 3 κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία».

«Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα διεκδικήσουν την ναυπήγηση των κορβετών. Θέλουμε εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των εξοπλισμών», τόνισε ο ΥΕΘΑ.

Δεν θα στείλουμε S-300 στην Ουκρανία

Ερωτηθείς για το αν ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία, ο κ.Παναγιωτόπουλος «ξεκαθάρισε το τοπίο».

«Όσο γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μας ζητάνε να στείλουμε εξοπλισμούς. Όμως δεν μπορούμε να δώσουμε τους S-300 στην Ουκρανία. Θέλουμε να στείλουμε βοήθεια, αλλά δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα αποδυναμώσει την αμυντική μας διάταξη».

Ωστόσο, η τεχνική υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων από τη Ρωσία δεν θα είναι εύκολη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Είναι και άλλα μικρότερα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά, των οποίων η υποστήριξη από τη Ρωσία θα γίνει δυσκολότερη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τα συστήματα αυτά», τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Τι απαντά στις κατηγορίες για τις επενδύσεις στην ΕΑΒ

«Η απαξίωση της εθνικής άμυνας και αυτό που βρήκαμε όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση από θέμα εξοπλισμών είναι εθνικό έγκλημα», απάντησε ο κ.Παναγιωτόπουλος στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

«Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα ναυπηγήσει τρεις κορβέτες, θα συντηρεί τα Rafale, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των F-16 στην έκδοση Viper, δεκάδες ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στην ναυπήγηση των φρεγατών FDI Belharra, θα συντηρήσουν και τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 που θα πάρουμε από τις ΗΠΑ. Όλα αυτά είναι η εμπλοκή της ΕΑΒ στους εξοπλισμούς της χώρας», απάντησε ο ΥΕΘΑ.

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

«Αν δεν υπάρχουν πιλότοι, δεν πετάνε ούτε τα Viper, ούτε τα Rafale, ούτε τα F-35», τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στο νέο εκσυγχρονισμένο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το οποίο θα αποτελεί «το μέλλον« της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στη Καλαμάτα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Όσο για το θέμα των αεροσκαφών C-130, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί λύση στα τεχνικά προβλήματα και να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των μεταγωγικών αεροσκαφών.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα