«Σήμερα είναι μία μέρα που μας βοηθά να αναλογιστούμε, ότι ως λαός αναγεννηθήκαμε μέσα από τους αγώνες μας ενάντια στην τυραννία, με τα προτάγματα της ισότητας και της ελευθερίας, κάτι που συνέβη σε τούτο εδώ τον τόπο».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ως επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.
Όπως πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς, «η θυσία των ελεύθερων πολιορκημένων έγινε πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα, ένα αξιακό σύστημα που περικλείει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και το αγωνιστικό φρόνημα κάθε αποκλεισμένου ανθρώπου».
Το πνεύμα αυτό, συνέχισε ο Νίκος Παππάς, «παρέμεινε άσβεστο στην αντίσταση του λαού μας απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην Κοκκινιά και στην Καισαριανή της Εθνικής μας Αντίστασης, καθώς και στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και ανεξαρτησία».
Αυτό το πνεύμα, συμπλήρωσε, «μένει άσβεστο και στο συνεχή αγώνα που κάνει τώρα ο λαός μας, καθώς βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα».
Επίσης, ανέφερε ότι «στην ηρωική έξοδο συμπυκνώνονται οι αξίες της γαλλικής, αλλά και της αμερικανικής επανάστασης για ελευθερία, αδελφότητα και ισότητα», συμπληρώνοντας ότι «η σθεναρή αντίσταση των Μεσολογγιτών εγγράφεται σε μία μεγάλη αλλαγή σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας.»
Αλλαγή, όπως είπε, «που εγκαινιάστηκε με τη γαλλική επανάσταση» και συνέχισε: «Αυτή η μεγάλη αλλαγή σελίδας σημαδεύεται από τη συνείδηση ότι η ελευθερία είναι πολιτική αξία και γεννά τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «για αυτό αξίζει να υψώσουν οι άνθρωποι το ανάστημά τους σε κάθε είδους τυραννικά καθεστώτα», τονίζοντας ότι «αυτό το μήνυμα έδωσε στην οικουμένη η ελληνική επανάσταση και έγινε ο σημαντικότερος μοχλός ανατροπής της τυραννίας, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την περιοχή των Βαλκανίων».
Το Μεσολόγγι , όπως είπε στην συνέχεια ο Νίκος Παππάς, «έγινε η υπόμνηση σε όλες τις εποχές και τις γενιές ότι ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος πολιτισμός και οι αξίες του, η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφότητα γεννήθηκαν εκεί που οι άνθρωποι θυσιάστηκαν για αυτές τις αξίες».
Ακόμη, είπε ότι «με την ηρωική έξοδο το Μεσολόγγι αναδείχθηκε, χάρη στη θυσία των Μεσολογγιτών, σε πόλη αφετηρία για την εμπέδωση και το πολιτικό στερέωμα αυτών των αξιών» προσθέτοντας: «Το πνευματικό και ηθικό μέγεθος των ελεύθερων πολιορκημένων, μάς καλεί με εμπνευσμένη αποφασιστικότητα να ξαναβρούμε το βηματισμό μας, μάς καλεί να ξανασταθούμε στα πόδια μας, με πνεύμα δικαιοσύνης και ελευθερίας».