Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Νίκος Παππάς: Κάποιοι ονειρεύονται αποσταθεροποίηση – Η αναφορά στον ΕΛΔΟ

Παππά

Μέγα θέμα προέκυψε πριν από μερικές μέρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Τα πυρά του συγκέντρωσε και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς. Ο οποίος μίλησε γι’ αυτό αλλά και για εκείνους που… ονειρεύονται αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Παππάς ήταν καλεσμένος, το πρωί της Κυριακής (29.04.2018), στην ΕΡΤ1. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο υπουργός Ψηδιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μίλησε για την παραίτηση Κριμιζή και όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

«Ο κ. Κριμιζής είναι ένας έγκριτος επιστήμονας, αλλά σήμερα βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα», είπε Νίκος Παππάς σχετικά με τον ΕΛΔΟ. Σημείωσε ότι ο κ. Κριμιζής είχε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό του ΕΛΔΟ και τη στιγμή που ο Οργανισμός ακόμα είναι υπό διαμόρφωση «μου έκανε εντύπωση η δήλωση για κακοδιαχείριση» τόνισε. Ο Ν. Παππάς είπε ότι χρειάζεται ενότητα δυνάμεων στον ΕΛΔΟ τη στιγμή που σαν χώρα είμαστε στο στάδιο να πούμε ότι διαθέτουμε διαστημική πολιτική και έχουμε τους άξιους που θα την εφαρμόσουν.

Η κατασκευή των μικροδορυφόρων

Ο Ν. Παππάς μίλησε για την κατασκευή μικροδορυφόρων από Έλληνες επιστήμονες, θέτοντας ακόμα μία φορά το ερώτημα προς τη πολιτική σκηνή για το αν διαφωνεί κάποιος με αυτό και για το αν οφείλει η χώρα να παράγει το δικό της διαστημικό υλικό και να μην αναγκάζεται να νοικιάζει, όπως γινόταν στο παρελθόν όταν «η διαστημική πολιτική της χώρας ήταν πλήρως παρατημένη». Τέλος, υπογράμμισε ότι η επίβλεψη του ΕΛΔΟ γίνεται από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Πολιτεία, καθώς δεν μιλάμε για μια ανεξάρτητη Αρχή αλλά για δημόσιο Οργανισμό και τόνισε ότι η ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων από τη χώρα μας θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας να αναπτυχθούν.

Μιλώντας για τον Hellas Sat ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επανέλαβε ότι με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες η δορυφορική πολιτική της χώρας ήταν στην απόλυτη εγκατάλειψη και τώρα με τη νέα σύμβαση έχει υπερτριπλασιαστεί η δυνατότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει δορυφορικές υπηρεσίες που θα την βοηθήσουν σε πολλούς τομείς (άμυνα, περιβάλλον, κλπ).

Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες και το γρήγορο ίντερνετ, ο Ν. Παππάς είπε ότι «εμείς κάναμε στρατηγική επιλογή όλους τους διαθέσιμους πόρους να τους διοχετεύσουμε στην αιχμή της τεχνολογίας» για να γίνει η χώρα συμβατή με τους στόχους και της ΕΕ στη συνδεσιμότητα.

Τηλεόραση… παντού

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι τις επόμενες μέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κάλυψη των “λευκών περιοχών” της χώρας με τηλεοπτικό σήμα, προσθέτοντας ότι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας θα έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν.

Μιλώντας για το σύστημα ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο, ο Ν. Παππάς είπε ότι στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2018, το σύστημα να εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή και των πολιτών και των δημόσιων λειτουργών, και καταπολεμώντας ριζικά τα φαινόμενα διαφθοράς.

Για τη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών, ο Ν. Παππάς δήλωσε αισιόδοξος ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε ξανά τέτοιου τύπου τριβές και δυσκολίες (σ.σ. ξένη παραγωγή στο Σούνιο), καθώς έχει γίνει συνείδηση σε όλους η σημαντικότητα στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών.

Στον αστερισμό της κανονικότητας

«Η Ελλάδα θα μπει στον αστερισμό της κανονικότητας», ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις δεσμεύσεις της χώρας. Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή κατέβασε τα πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι γίνεται κριτική από κάποιους που πλάσαραν ως σωτηρία την προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που τότε υποστήριζε και ο τωρινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας.

Ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής (κοινωνικό μέρισμα, μείωση ανεργίας κλπ), τονίζοντας ότι δεν «θα μπούμε από τη μία μέρα από την κόλαση στον παράδεισο». Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, (αύξηση κατώτερου μισθού, κοινωνική πολιτική κλπ), υπογραμμίζοντας ότι όσο καλύτερα είναι τα οικονομικά της χώρας, τόσο θα έχει δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης (συντάξεις κλπ).

Σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ ως προς το χρέος, ο Ν. Παππάς είπε ότι από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει ευρωπαϊκή λύση στο θέμα και πρόσθεσε ότι η θέση του Ταμείου για την αναδιάρθωση του χρέους θα ήταν χρήσιμη μόνο εάν το ΔΝΤ σοβαρέψει τους υπολογισμούς του. Ανέφερε, δε, ως καλύτερη λύση το λεγόμενο ‘’γαλλικό κλειδί” τη ρήτρα ανάπτυξης στη ρύθμιση του χρέους. Κλείνοντας το θέμα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτήρισε αντιευρωπαϊκή στάση τη θέση ότι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η Ελλάδα εξασφαλίζει καλύτερα επιτόκια. «Δηλαδή η Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή χρηματοδότηση μιας χώρας – μέλους;» διερωτήθηκε ο Ν. Παππάς.

Παππάς: Ζουν με το όνειρο της αποσταθεροποίησης

Σχολιάζοντας το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμμαχία με τη Γαλλία, η οποία οφείλει να ενισχυθεί περαιτέρω. Μίλησε για καλούς όρους στη συμφωνία αναβάθμισης των F16, προσθέτοντας ότι πάμε σε μία κατάσταση όπου η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το διπλωματικό εκτόπισμά της για το συμφέρον της.

Μιλώντας για τον κυβερνητικό εταίρο της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς σχολίασε ότι «πολλοί ζουν με το όνειρο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «η ενότητα με τους ΑΝΕΛ έχει αποδώσει σε πολλούς τομείς» και χαρακτήρισε ειλικρινή τη μεταξύ τους σχέση.

Ο Ν. Παππάς για το ονοματολογικό επανέλαβε ότι η λύση που θα έρθει, θα είναι στο πλαίσιο πάγιων θέσεων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος.

Τέλος, αναφερόμενος στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε κανείς πλέον δεν τολμά να μιλήσει για κλείσιμο του δημόσιου φορέα και έκανε λόγο για μια ΕΡΤ που κάνει μεγάλα τεχνολογικά βήματα προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις