Site icon NewsIT
12:13 | 15.09.24

Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ: «Δεν υπάρχει ζήτημα διαγραφής Κασσελάκη – Με βάση το καταστατικό η απόφαση για την “έκπτωση” του»

Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ: «Δεν υπάρχει ζήτημα διαγραφής Κασσελάκη – Με βάση το καταστατικό η απόφαση για την “έκπτωση” του»

Συνέντευξη τύπου του Νίκου Παππά, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Newsit Newsroom

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για να είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε ο Νίκος Παππάς, από το βήμα της ΔΕΘ, όπου παρέδωσε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι (15.09.24) μετά την «έξωση» του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα και με φόντο το εκρηκτικό κλίμα στην Κουμουνδούρου.

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. Άρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, τη στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για το ποιοι θα μπουν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του πρώην προέδρου του κόμματος. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση»

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξέλιξης οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

​«Να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο»

«Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας, εδώ πρέπει να υπάρξει ένα με μέτωπο απέναντι στην ακρίβεια», είπε σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική να επαναφέρει τον τροχό διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε να υιοθετήσουν άλλες χώρες. «Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys», τόνισε.

«Ανάγκη για μεγάλη προοδευτική αλλαγή»

«Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας και λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα είτε στον οικιστικό ιστό. Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στον Παγασητικό. Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών.

Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, για να μην παρακολουθούνται παράνομα υπουργοί, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης. Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους.

Για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές το κόστος της ενέργειας, για να μην χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας το μισό της εισόδημα απλώς για να στεγαστούν. Για να μην αποκλείεται το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και το τραπεζικό δανεισμό…».

Όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ο κ. Παππάς, είναι αποτελέσματα των επιλογών και των πολιτικών του κύριου Μητσοτάκη. «Δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού», είπε.

«Καθαρό αποτέλεσμα» τα 163 «ναι» στην πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

«Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης», είπε ο Ν. Παππάς, ερωτηθείς τι κατά τη γνώμη του έπαιξε ρόλο και υπήρξαν τα 163 «ναι» στην ΚΕ υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη.

«Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας της οποίας χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει», ανέφερε.

«Όχι» σε συζητήσει με Νέα Αριστερά

Στο ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αν δεν επανεκλεγεί ο κ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι «για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».

«Μπροστά σε σταυροδρόμι το ΠΑΣΟΚ»

Ερωτηθείς αν η δυνητική προοδευτική συνεργασία για την οποία μιλά αφορά και το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί στην ηγεσία του, ο κ. Παππάς είπε μεταξύ άλλων ότι «τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιγράψει στην συλλογική του απόφαση το ζήτημα της μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας και συμμαχίας. «Συνεπώς το ερώτημα αφορά άλλους και είναι προφανές ότι θεμέλιο μιας τέτοιας πρακτικής ή τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να υπάρχει και στην κοινωνία και στην Βουλή…», είπε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στο ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμπράξουν σε ένα μέτωπο, είπε πως η συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «θέλουμε να συμπτύξουμε ένα προοδευτικό εκλογικό μέτωπο» και «αντιλαμβάνεστε ότι μείζον πολιτικό γεγονός μπορεί να προκύψει αν τελεσφορήσει μία σταθερή, μια συνεργασία σε ισχυρά θεμέλια με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ».

«Το ΠΑΣΟΚ νομίζω είναι μπροστά σε επιλογές, δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αντλεί στελέχη κάθε τόσο και λιγάκι και νομίζω ότι είναι και σε ένα σταυροδρόμι: Θα είναι μία δύναμη που θα κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα ή θα λειτουργήσει με άλλο τρόπο και θα συμβάλει σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση;», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Νόμος Μητσοτάκη Παππά»

Απαντώντας για την καταδίκη του με 13-0 από την Δικαιοσύνη και το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, ο κ. Παππάς απάντησε: «Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη είναι 15%.

Προτείνω στον κ. Μητσοτάκη να μετονομάσει τον νόμο με τον οποίο με παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη σε νόμο Μητσοτάκη Παππά. Ήταν ένα αποτέλεσμα που είχε στην βάση του ένα δούναι και λαβείν του κ. Μητσοτάκη με δικαστικούς”.

«Να περιμένει εκπλήξεις ο Μητσοτάκης»

«Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κληθείς να σχολιάσει φράση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν έχει σταματήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ σύντομα, με τις δημοκρατικές διαδικασίες του, θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το πρόγραμμά του, την οργανωμένη του εξωστρέφεια, με το στελεχικό, προγραμματικό, ιδεολογικό του απόθεμα», πρόσθεσε.

«Έχουμε περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ποια πρέπει να είναι τα βήματα για να προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα, και τα προαπαιτούμενα βήματα για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες σε ισχυρά θεμέλια είναι να έχει υπάρξει συνεργασία σε άλλα επίπεδα που προηγούνται, στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των ενδιάμεσων θεσμών, της κοινωνικής εκπροσώπησης, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση και βεβαίως και στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα των συνεργασιών και ειδικότερα για το τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του για να μειωθεί η απόσταση που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ. «Είπα ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μία κοινή πρωτοβουλία για να καταθέσουμε μία πρόταση για να καταργηθεί το χαράτσι προς τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε και σχολίασε πως οι σχέσεις των κομμάτων είναι ανταγωνιστικές αλλά ο ιστορικός ρόλος των κομμάτων πραγματώνεται ή ακυρώνεται αν αυτά ανταποκρίνονται στα μείζονα επίδικα που αφορούν την κοινωνία.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, με αφορμή το γεγονός ότι η Γερμανία ξεκινά να εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα για να μειώσει τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «όταν υπεγράφη το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, η ΝΔ πανηγύριζε, θεώρησε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη νίκη και η Γερμανία αυτήν τη στιγμή εφαρμόζει τα προβλεπόμενα, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που λέει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής». Θύμισε, δε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία ευρωπαϊκή συμφωνία, «η οποία οδήγησε στη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες και αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν αξιολογεί τι δημόσια θέση παίρνουν τα κόμματα γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα». «Εμείς θα εξαντλήσουμε και στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία, θα εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύμφωνο, το οποίο έρχεται και εφαρμόζει τη λογική που λέει ο καθένας στην Ευρώπη να κοιτάει την αυλή του, που ειναι καταστροφική», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Η απάντηση για τον Κοντιάδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στη Ελλάδα, είπε ο Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση Αλαβάνου και πρόσθεσε ότι “ο κ. Αλαβάνος έχει αποχωρήσει εδώ και μία δεκαπενταετία”.

Απάντησε σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: “Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, γέννημα της κυβερνητικής αλλαγής του 2015. Με την δική μας διακυβέρνηση λύσαμε ένα μείζον ζήτημα και καταστήσαμε την χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πολιτική μπήκε στον πάγο λόγω του δόγματος της ακινησίας και του δεδομένου συμμάχου. Και όταν έχεις μία αναθεωρητική δύναμη στα ανατολικά σου σύνορα, αυτό αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αν ήταν ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός θα είχαμε διπλωματική αναστάτωση αν γινόταν διάσκεψη για την Λιβύη δίχως την Ελλάδα. Χρειάζεται η χώρα να επιστρέψει στη ενεργητική πολυδιάστατη πολιτική και όχι την πολιτική του δεδομένου συμμάχου”.

Για την τοποθέτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη για την εξέλιξη στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις πολιτών. Ο Ξενοφώντας Κοντιάδης δεν είναι μέλος του κόμματος μας, στις ευρωεκλογές συνεργάστηκε με άλλο κόμμα”. Επανέλαβε ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει εξουσίες ανέλεγκτες και μη ανακλητές.

«Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί – Δεν παρακαλάμε κανέναν»

​«Σαφώς όχι, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, το χρονοδιάγραμμα έχει βγει και θα τηρηθεί», είπε ο Ν. Παππάς ερωτηθείς αν θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει από τη βάση αλλά από το συνέδριο.

«Για τα ζητήματα των συνεργασιών θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΚΕ η οποία μιλάει ευθαρσώς για την ανάγκη να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μιας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας», είπε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «δεν παρακαλάμε κανέναν».

«Εμείς θα κάνουμε τις διαδικασίες μας και λέμε ποια είναι η κοινωνική και πολιτική ανάγκη, αν άλλοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν είναι δικό τους ζήτημα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η πρόταση συνεργασίας δεν αφορά και το διαμοιρασμό κομματικών χρεών.

Στο ερώτημα αν έχει προϋπολογιστεί το ποσοστό που χρειάζεται για τον ταμειακό δανεισμό για τον οποίο είχε μιλήσει ο κ. Παππάς νωρίτερα, ανέφερε ότι «με τα ζητήματα αυτά ασχολείται η οικονομική μας επιτροπή και θα δούμε ποιο θα είναι το ποσό που θα χρειαστεί να προκύψει μέσω τραπεζικού δανεισμού για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες».

«Ξεκινήσαμε την επίσκεψη μας στη Θεσσαλονίκη από το Θεαγένειο ακριβώς για να αναδείξουμε τα ζητήματα της υγείας ως πρώτη προτεραιότητα και ήρθαμε μπροστά σας και προτείναμε πλέγμα μέτρων για την στέγη και το χρέος. Θεωρούμε ότι είναι δύο ζητήματα που είναι βαρίδια στα πόδια της ελληνικής οικονομίας και πως αν δεν τα λύσουμε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Ν. Παππάς.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version