Μπορεί να περάσει και με λιγότερες ψήφους, αλλά δεν πρέπει είπε ο Νίκος Βούτσης, που εκτίμησε ότι διαφορετικά θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα.
Τον πήχη στις 151 ψήφους για την Συμφωνία των Πρεσπών έβαλε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, για να μην υπάρξει -όπως είπε- πολιτικό πρόβλημα ή και άλλα προβλήματα.
Σε ερώτηση αν μπορεί να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: “Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή”.
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία ο Νίκος Βούτσης περιορίστηκε να πει πως τότε θα δούμε τι θα γίνει. “Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό” επανέλαβε με έμφαση.
Όσο για το αν τελικά θα υπάρξει πλειοψηφία 151ός βουλευτών, ο κ. Βούτσης απάντησε με νόημα: “Αφήστε με εμένα να χαμογελώ”.
Πώς θα γίνει η ψήφιση της Συμφωνίας
Ερωτηθείς για τον εάν η κυβέρνηση φέρει στην Βουλή για κύρωση την συμφωνία με διαδικασίες-εξπρές, ο Νίκος Βούτσης μπορεί να είπε ότι «δεν έχω υπόψιν μου τίποτα» αλλά μίλησε για διαδικασίες «Κύρωσης Συμφωνίας» που μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες αλλά και μέρες και ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος.
Ουσιαστικά, ο Νίκος Βούτσης περιέγραψε ότι η συμφωνία θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, αν και οι συνεδριάσεις δεν θα είναι πολυήμερες. Το πιθανότερο είναι να συζητηθεί σε μία ημέρα στην αρμόδια επιτροπή, ενώ μία ημέρα θα διαρκέσει και η συνεδρίαση της ολομέλειας, αλλά με… άπλετο χρόνο για συζήτηση, αφού ο Πρόεδρος του Σώματος είπε πως «δεν υπάρχει κανένα άγχος, όλα είναι γνωστά».
Οι δηλώσεις Βούτση γίνονται λίγη ώρα μετά την θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή και τις βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ του πρωθυπουργού και το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στη σκιά της διαγραφής Δανέλλη που οδηγεί το Ποτάμι σε επανεξέταση της στάσης του απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών.