Σε μια συνεδρίαση και μια ψηφοφορία που τα είχε όλα το ελληνικό κοινοβούλιο είπε “ναι” στην αλλαγή φύλου και μάλιστα από τα 15 έτη. Αν μη τι άλλο σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο γράφτηκε ιστορία.
Τα ρήγματα, τις διαφοροποιήσεις και τις επιλεκτικές απουσίες δεν τις γλίτωσε τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός κατά την ονομαστική ψηφοφορία.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γενιά καταψήφισε το επίμαχο άρθρο 3 που παρέχει το δικαίωμα αλλαγής από τα 15 έτη.
Απουσίες με νόημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Μιχελογιανάκη, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε την τροπολογία που παρέχει την δυνατότητα να αναγνωριστεί η Ενωση Τούρκων Ξάνθης.
Με πολλές γραμμές οι ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία
Οι ΑΝΕΛ για μια ακόμα φορά παρουσιάστηκαν με πολλές και διαφορετικές γραμμές.
Ο Πάνος Καμμένος με επιστολική ψήφο καταψήφισε το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, ενώ στην τροπολογία για την Ενωση Τούρκων Ξάνθης ψήφισε παρών.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά καταψήφισε μόνο το άρθρο 3.
Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις ψήφισε σε όλα ναι. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ψήφισε όχι στο άρθρο 3 και ναι στην τροπολογία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος σε άλλη ρότα ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 και «ναι» σε όλα τα άλλα.
Ο Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 αλλά ψήφισε τελικά την τροπολογία. Ο Κώστας Κατσίκης ψήφισε ναι στην τροπολογία, όχι στο άρθρο 3. Ο Γιώργος Λαζαρίδης είπε ναι στην τροπολογία αλλά όχι σε όλα τα άρθρα που αφορούν την διόρθωση φύλου.
Πρόβλημα υγείας ο Κουράκης
Από την ψηφοφορία, απείχε, χωρίς όμως η απουσία του να ερμηνεύεται ότι εμπεριείχε κανένα πολιτικό πρόσημο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κουράκης. Η απουσία του οφειλόταν -όπως διευκρινιζόταν- σε πρόβλημα υγείας.
Η γραμμή της ΝΔ ήταν «όχι» σε όλα, «ναι» στην τροπολογία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη «ναι» επί της αρχής, «παρών στο άρθρο 3 και «ναι» στην τροπολογία, το ΚΚΕ , η ΧΑ και η ΕΚ όχι σε όλα , αντίθετα «ναι» σε όλα ψήφισε το Ποτάμι και ο ΣΥΡΙΖΑ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναλυτικά
Συνολικά από τους 300 ψήφισαν 285 βουλευτές.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε με 171 θετικές ψήφους, έναντι 114 «κατά» το επίμαχο άρθρο 3 πέρασε με 148 ψήφους «υπέρ» έναντι 124 «κατά» και 13 «παρών». Τα υπόλοιπα άρθρα από το 1 έως το 7 του νομοσχεδίου ψηφίσθηκαν από 165 βουλευτές, έναντι 119 κατά και 1 «παρών»
Η επίμαχη τροπολογία που ουσιαστικά παρέχει την δικαστική επανεξέταση της αναγνώρισης της Ένωσης Τούρκων Ξάνθης ψηφίσθηκε από 248 βουλευτές έναντι 37 κατά.
Ποιοι απουσίαζαν απο την ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου
Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φωφη Γεννηματά
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κρεμαστινός
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κατσιαντώνης
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης
και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.
Κορώνες, ένταση και εξωγήινοι
Η διήμερη συζήτηση και η ψηφοφορία είχαν εντάσεις, διαξιφισμούς και ακραίες εκφράσεις ακόμα και από πολιτικούς αρχηγούς. Η ένταση κορυφώθηκε σήμερα με την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ήταν παρών στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη πιάστηκε από μια ατάκα του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος έφερε ως παράδειγμα όσα του διηγήθηκε ένας ψυχίατρος για έναν 18χρονο.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο 18χρονος ζήτησε να αλλάξει φύλο επειδή, όπως του είπε, του το είπε ένας εξωγήινος στον Υμηττό.
Κυβέρνηση: Νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης και του σκοταδισμού
«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου» σημειώνουν από την κυβέρνηση, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Στην κυβέρνηση σχολιάζουν ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».
Υπογραμμίζουν, δε, ότι «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» για να τονίσουν ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».