Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να στηθούν τελικά δέκα κάλπες στην συζήτηση της Τετάρτης, με θέμα τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Novartis.
Προσωποποιημένη θα είναι τελικά η ψηφοφορία για κάθε έναν από τους αναφερόμενους στην δικογραφία της Novartis. Η απόφαση πάρθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων και η αυριανή (σ.σ. Τετάρτη, 21.02.2018) συνεδρίαση στην Βουλή αναμένεται… εκρηκτική.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι διαφωνεί πλήρως στο ενδεχόμενο των δέκα καλπών. Ενδεικτικό είναι πως νωρίτερα, ο Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή αν… περνούσε η κυβερνητική πρόταση για τις δέκα κάλπες.
Που τελικά… πέρασε, συνεπώς η στάση της ΝΔ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως και η ίδια η συνεδρίαση, αφού όλα δείχνουν πως για μια ακόμη φορά θα γίνουμε μάρτυρες ενός… πολέμου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η απόφαση για τις δέκα κάλπες της Novartis
H απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 14 ψήφους «υπέρ», από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. Οκτώ ψήφισαν «κατά», από Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Επίσης υπήρξαν δύο 2 «παρών», από την Χρυσή Αυγή και τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Τέλος, απουσίασαν δύο μέλη της ΔτΠ: Οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιώργος Λαμπρούλης.
[read4more]
Η πρόταση της μειοψηφίας ήταν να στηθεί μια κάλπη με ένα γενικό ψηφοδέλτιο. Με το οποίο οι βουλευτές θα ψήφιζαν όχι κατά πρόσωπο αλλά για το εάν θα συσταθεί ή όχι προκαταρτική επιτροπή γενικά.
Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα απόφαση, όμως, θα στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε ένα από τους αναφερόμενους (σ.σ. (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριος Σαλμάς).
Σε περίπτωση που οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές από τους αναφερόμενους στην δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα μετάσχουν συνολικά στην ψηφοφορία, ενδέχεται η Ολομέλεια να αποφασίσει να στηθεί μια κάλπη. Και να υπάρξει ένα ενιαίο μεν ψηφοδέλτιο αλλά οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν με «ναι», «όχι» «παρών» ή άκυρο για κάθε ένα πρόσωπο ξεχωριστά.
Αυτές είναι οι κάλπες για την Novartis
Οι 10 κάλπες θα φέρουν αριθμούς και όχι τα ονόματα των αναφερόμενων. Οι βουλευτές όμως θα γνωρίζουν σε ποιο νούμερο αντιστοιχεί για κάθε ένα πρόσωπο.
Εδώ να σημειωθεί πως οι κάλπες είναι… έτοιμες και βρίσκονται στην Βουλή των Ελλήνων.
Δείτε τις φωτογραφίες
Σε περίπτωση που βρεθεί ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη θα ακυρώνεται. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης, 21.02.2018 και θα περατωθεί σε μια συνεδρίαση ό, τι ώρα και εάν αυτό γίνει με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας.
Με λίγα λόγια… υπομονή να υπάρχει αφού η νύχτα αναμένεται να είνα πολύ “μεγάλη”.
Πώς θα γίνει η συνεδρίαση για την Novartis – Ποιοι θα μιλήσουν και για… πόσο
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με δεκάλεπτες τοποθετήσεις των 8 εισηγητών των κομμάτων και ενός από τους ανεξάρτητους. Αμέσως μετά θα ανοίξει ένας κατάλογος για τοποθετήσεις 16 βουλευτών σε αντιστοιχία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Η κάθε μια εξ αυτών θα έχει διάρκεια 7 λεπτών.
Ο χρόνος των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα είναι 12 λεπτά. Σε αυτή την διάρκεια, ο κάθε ένας από τους 10 αναφερόμενους στην δικογραφία θα μπορέσει να τοποθετηθεί εάν θέλει στην Ολομέλεια για 20 λεπτά περίπου με μια σχετική ανοχή. Θα μιλήσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού που θα μιλήσει τελευταίος.
Click4more: Σκέψεις να ανατεθεί η υπόθεση της Νοβάρτις σε ειδικό εφέτη ανακριτή!
Η προκαταρτική Επιτροπή θα λάβει εντολή αρχικά ενός μήνα για να διερευνήσει την υπόθεση. Μπορεί όμως να πάρει και παράταση από την Ολομέλεια.
Η προκαταρτική επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη. Εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένα μέλος βουλευτή από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, αποσαφήνισε ότι δεν ζήτησε γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις 10 ή τη μια κάλπη. Είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Κώστα Μαυριά για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Δεν του ζήτησε όμως γραπτή γνωμοδότηση. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται από τον ΚτΒ. Κοντολογίς, η Βουλή είναι αυτή σε κάθε περίπτωση που λαμβάνει τις αποφάσεις της.