- "'Εφοδος" των εισαγγελέων στα γραφεία της Novartis - Βρέθηκε νέα λίστα με γιατρούς του Δημοσίου αλλά και ιδιώτες - Καταθέτουν ξανά οι προστατευόμενοι μάρτυρες - "Μπαίνουν" νέα στοιχεία στην υπόθεση - Πολλαπλάσια των 3 δισ. ευρώ η ζημιά στο Δημόσιο
Με νέα ευρήματα εμπλουτίζεται η έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, η οποία συνεχίζεται. Κι αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες οι προστατευόμενοι μάρτυρες δίνουν νέες καταθέσεις.
Κατά την έφοδο στα γραφεία της Novartis εντοπίστηκε νέα λίστα με στοιχεία η οποία αφορά περίπου 300 γιατρούς του δημοσίου και ιδιώτες οι οποίοι φέρεται να δωροδοκήθηκαν με ποσά από 1000-5000 ευρώ την από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Ως γνωστόν, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη εντοπίσει περίπου 4.000 γιατρούς οι οποίοι φέρονται να έχουν λάβει «δώρα» από τη φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια προκειμένου να συνταγογραφούν προϊόντα της εταιρείας.
Η έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς που συνεχίζεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα δείχνει με τα εως τώρα στοιχεία ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από τις ανατιμήσεις της Novartis στα νοσοκομειακά φάρμακα, είναι πολλαπλάσια από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ (αφορά κυρίως τη ζημιά του ΕΟΠΥΥ).
Νέος γύρος καταθέσεων
Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ξεκινούν νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με τις πτυχές της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό προστασία φέρεται να έχει ήδη δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για «ξέπλυμα» ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες.
Επίσης, έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση. Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν και αξιολογούν, επίσης, πληροφορίες που προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες.