Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν είναι ή όχι σκόπιμη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Novartis.
Προς τα τέλη της εβδομάδας και συγκεκριμένα από την Τετάρτη κι έπειτα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της στη Βουλή την υπόθεση Novartis.
Η αυριανή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο – στην οποία το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερο βάρος και για την εξωστρέφεια του πρωθυπουργού, αλλά και για το πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην περιοχή – καθώς και το επιχείρημα πως θεσμικά θα πρέπει πρώτα να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή και να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι, είναι δύο στοιχεία που δίνουν την ευκαιρία στο Μαξίμου να κερδίσει χρόνο προκειμένου να δώσει την απάντηση στο ερώτημα εάν θα συσταθεί ή όχι εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση.
Όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να προχωρήσει πράγματι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ και στα υψηλά κλιμάκια υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν είναι ή όχι σκόπιμη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν πως εμμένει έτσι στη θέση του πως δεν θα μετατρέψει σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών τη Βουλή και πως μότο του αποτελεί το «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε». Μολαταύτα, από την άλλη πλευρά, ούτε ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κλείσει τα μάτια σε τόσο σοβαρές καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι με την υπόθεση Novartis στήθηκε μια πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε σκευωρία. Επίσης, ότι με τους χειρισμούς στην υπόθεση επλήγησαν το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης – αξίες και αρχές που έχει στον πυρήνα της πολιτικής της πριν ακόμη γίνει η κυβέρνηση η ΝΔ και προσωπικά έχει αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εμμένει με τη σειρά του στο «θα σας πάω μέχρι τέλους» κατά των πολιτικών του αντιπάλων για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως ακόμη και σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα μπορούσε να προχωρήσει, εφόσον υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο, με τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά να είναι πράγματι οι πιο «σκληροί» αυτή τη στιγμή στους κόλπους της ΝΔ και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή, ακόμη κι αν οι ευθύνες αγγίξουν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός του κ. Σαμαρά, όμως, υπάρχει και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος βρίσκεται πλέον ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο σκληρό πυρήνα του Μαξίμου και κατά γενική ομολογία υπέστη ίσως την πιο άδικη δίωξη για την υπόθεση. Η οιονεί απολογία του από το βήμα της Βουλής και τα δάκρυά του που δεν συγκράτησε είναι μια πολύ δυνατή εικόνα που χρωματίζει την υπόθεση Novartis κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε κάποιο λόγο να τον αφήσει ακάλυπτο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποτέλεσε ούτως ή άλλως έναν από τους λόγους για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, να μπει στη Βουλή κι εν τέλει σε ρόλο-κλειδί στο Μαξίμου.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο είναι το ενδεχόμενο μια εξεταστική επιτροπή με «στόχο» τον κ. Τσίπρα να του δώσει πόντους στο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου βρίσκεται πλέον σε δεύτερο ρόλο, δεδομένης και της περιόδου ανοχής για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που δεν έχει ακόμη κάνει τον κύκλο της. Με απλά λόγια, η ΝΔ έχει κάθε συμφέρον στο momentum αυτό να μην πολώσει το κλίμα και να μην πριμοδοτήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πρώην πρωθυπουργό.