Μπάιντεν, Γκάμπριελ, Μοσκοβισί.... Αυτές είναι οι πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του στοιχειωμένου για τη χώρα μας Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός σήμερα το απόγευμα με τον Αμερικανό και Γερμανό Αντιπρόεδρο, αλλά και τον Επίτροπο Οικονομικών.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του απεύχονται αυτή η τόσο σημαντική επίσκεψη και κυρίως οι κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει να έχουν την τύχη των σχετικά πρόσφατων επισκέψεων του στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, με την έννοια ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, εξαιτίας βέβαια και της ελλιπούς προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής.
Πάντως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός μετά τον Γιώργο Παπανδρέου που παραβρέθηκε στις εργασίες του το 2010 και το 2011, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στο διάσημο ελβετικό χειμερινό θέρετρο το 2013 και το 2014 και οι επιδιώξεις του είναι σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του είναι :
– Την Πέμπτη 21/01/2016, στις 10 το βράδυ να συμμετέχει σε πάνελ με θέα «Το μέλλον της Ευρώπης». Θα συμμετέχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αιχμή της ελληνικής παρέμβασης ο απεγκλωβισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας από την λιτότητα. Η ελληνική κυβέρνηση όπως λένε άλλωστε, πρωτοστατεί στο θέμα αυτό, γύρω από το οποίο διαμορφώνεται ήδη ένας νέος συσχετισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενδεικτικό του κλίματος που αλλάζει είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και η ξεκάθαρη, πλέον, στάση της Ιταλικής κυβέρνησης.
– Στις διμερείς συναντήσεις θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την προοπτική συνεργασιών της χώρας σε διάφορους οικονομικούς τομείς (ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός κλπ.), το προσφυγικό ζήτημα, τα εθνικά θέματα και ιδίως το Κυπριακό, τα ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.
– να δοθεί ειδική βαρύτητα στις συναντήσεις με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, καθώς τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, που μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την συμφωνία για την απομείωση του χρέους.