- Κόβεται ένας μισθός από τους πολιτικούς και από τους κρατικούς αξιωματούχους - Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η είσπραξη στο νέο χαράτσι διάρκειας 2 χρόνων - Μπηχτές Βενιζέλου κατά Γερμανίας για αλλαγή στάσης - Ομολογία αποτυχίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού - Νέα διάψευση στα σενάρια χρεοκοπίας που ο Βενιζέλος πιστεύει πως θα ξαναεμφανιστούν - Επικοινωνία Παπανδρέου Βενιζέλου Σαμαρά πριν τις ανακοινώσεις
Την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, αποφάσισε ομόφωνα το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών η είσπραξη του τέλους, που θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί ταμειακά μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, ώστε δημοσιονομικά να εγγραφεί στο οικονομικό έτος 2011, ενώ για το 2012 προβλέπονται πολλές δόσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ
Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, αποφασίστηκε να κοπεί ένας μισθός από αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του δημοσίου (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων), την επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2011 (ως τις 31/10) και την «επιστράτευση» του εφοπλιστικού κόσμου, ώστε, όπως είπε, να συνδράμει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια των υπόλοιπων Ελλήνων.
Ο κ. Βενιζέλος άφησε υπονοούμενα εναντίον της Γερμανίας λέγοντας πως “αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν έχουν σχέση με την αναχώρηση της τρόικας, αλλά εντάσσονται στη στάση ορισμένων σημαντικών κρατών της ευρωζώνης, όπως κακά εκλογικά αποτελέσματα ή προβλήματα σε κυβερνήσεις συνασπισμού”.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ενώ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περι χρεοκοπίας και αναφέρθηκε στην οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ με τη φημολογία περί αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι στην περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα, χρειάζεται η Ελλάδα να δώσει μια απάντηση.
“Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει το πρόσχημα για εξελίξεις που είναι εις βάρος μας”, τόνισε, σημειώνοντας την ανάγκη να ανασχεθεί η ύφεση που σημαίνει, όπως είπε, ανεργία, αποεπένδυση και ανασφάλεια.
Απο αυτά που είπε όμως ο υπουργός γεννιούνται μεγάλα ερωτήματα. Απο τις πρώτες του κουβέντες επέμεινε οτι η ξαφνική αναχώρηση της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματσιμέη και συμφωνημένη. Αν ήταν όντως έτσι, τότε γιατί παίρνουμε εσπευσμένα μέτρα για να τους κατευνάσουμε και να τους γυρίσουμε πίσω και γιατί όλες οι κυβερνήσεις και κυρίως οι Γερμανοί μούτρωσαν όταν έμαθαν την ξαφνική αποχώρηση της τρόικας;
Διαβάστε επίσης:
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις ανακοινώσεις Βενιζέλου