Site icon NewsIT

Ο Ντράγκι όπως υποσχέθηκε δεν τραβάει την πρίζα – Αμετάβλητος ο ELA

08.07.2015 | 19:03
Ο Ντράγκι όπως υποσχέθηκε δεν τραβάει την πρίζα – Αμετάβλητος ο ELA

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε άλλη μία συνεδρίασή της για την Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει αμετάβλητος ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA, κάτι που σημαίνει πως δεν αλλάζει τίποτα στις ελληνικές τράπεζες και θα παραμείνουν κλειστές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα επανέλθει ξανά στο θέμα τη Δευτέρα, μία ημέρα δηλαδή μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς όπως είχε προαναγγείλει και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε υποσχεθεί πως μέχρι την Κυριακή η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι εξασφαλισμένη.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει “παγώσει” τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, τα οποία υπολογίζονται στα 89 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ρευστότητα αυτή είναι επαρκής με τους ισχύοντες περιορισμούς στις αναλήψεις να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Έτσι λοιπόν ο Μάριο Ντράγκι με την απόφαση αυτή δεν τραβάει την πρίζα και περιμένει τις πολιτικές αποφάσεις των επόμενων ημερών για να αποφασίσει τί θα πράξει τη Δευτέρα.

Αυτή η απόφαση βέβαια σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τη Δευτέρα σίγουρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version