Τρίτη, 8 Οκτ.
21oC Αθήνα

Ντροπή κύριε Σόιμπλε…

Ντροπή κύριε Σόιμπλε…

Βαρεθήκαμε να ακούμε τα ίδια και τα ίδια κλισέ. Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες. Αποδείχτηκε ότι εργάζονται περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους. Μαζί τα φάγαμε. Ο κύριος Πάγκαλος ακόμα δεν χώνεψε, αλλά ο άνεργος οικοδόμος, ο υπάλληλος που χρόνια τώρα δεν βρίσκει δουλειά και τον ζουν οι συνταξιούχοι γονείς του δεν έκαναν το κομπόδεμα του κυρίου Πάγκαλου.

Κοντά σε αυτούς και ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε συχνά πυκνά να μας βομβαρδίζει με το ανιστόρητο κλισέ οι Ελληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους. Το επανέλαβε και σήμερα ανερυθρίαστα παρότι οφείλει να γνωρίζει ότι αποτελεί άλλο ένα ψεύδος γερμανικής έμπνευσης.

Στόχος όλων ήταν και είναι να μας δημιουργήσουν ενοχές, ώστε οι πραγματικοί ένοχοι να μας καταστήσουν συνενόχους. Με την τακτική της ενοχοποίησης όλων, νομίζουν ότι διαχέονται οι ευθύνες και οι πραγματικοί ένοχοι μπορούν να κρυφτούν πίσω από το προπέτασμα καπνού της ενοχοποίησης όλων των Ελλήνων. Είναι γεγονός πως για κάποιο διάστημα το κόλπο πέτυχε.

Ομως, τώρα που αποδείχτηκε ότι εργαζόμαστε περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το κλισέ του τεμπέλη Ελληνα. Δεν πιάνει.

Υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες με το παγκαλικής έμπνευσης “όλοι μαζί τα φάγαμε”, αλλά κι΄ αυτό πνέει τα λοίσθια.

Ομως, το κλισέ του Σόιμπλε υπό το άγος του δημόσιου χρέους καλά κρατεί.

Πριν πούμε ότιδήποτε θα θέσουμε ένα ερώτημα. Ζει πάνω από τις δυνάμεις του εκείνος που κερδίζει 100 ευρώ και έχει δανειστεί άλλα 100 ή εκείνος που βγάζει 150 αλλά έχει δανειστεί 200;

Προφανής η απάντηση. Ομως, δεν έχει τη δύναμη και το εκτόπισμα των κλισέ που χρησιμοποιήθηκαν για να προσβάλουν, να συκοφαντήσουν και να δημιουργήσουν συμπλέγματα ενοχής στους Ελληνες ώστε να επιβληθούν σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα χωρίς μεγάλες αντιστάσεις.

Ας κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο και σαφές το ερώτημα. Οι Ελληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους ή οι Γερμανοί; Μη βιαστείτε να πείτε οι Ελληνες γιατί το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνω ανερχόταν 92% του ΑΕΠ το 2010, ενώ των Γερμανών στο 129%. Τον ίδιο χρόνο των Ολλανδών, άλλων σκληρών επικριτών, ανερχόταν στο 185%, των Βρετανών στο 281% και ούτω καθεξής.

Με εξαίρεση τους Φινλανδούς και τους κατοίκους των χωρών που γνώρισαν το σύγχρονο σοσιαλισμό, οι Ελληνες είχαν το μικρότερο ιδιωτικό χρέος στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με βάση τους αριθμούς για τα δάνεια (είχε γίνει έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που έδειχνε ότι ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά δεν είχε ούτε ευρώ χρέος σε τράπεζα) και το χρέος, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ούτε για σπατάλη, ούτε προπαντός ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας.

Και το δημόσιο χρέος; Θα ρωτήσει κάποιος. Ναι ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και ανερχόταν στο 112% του ΑΕΠ έναντι 114% της Ιταλίας.

Ομως, αν προσθέσουμε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος διαπιστώνουμε πως το συνολικό χρέος της ελληνικής οικονομίας είναι μόλις 2 μονάδες υψηλότερο από της Γερμανίας, αλλά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που είχαν άλλες 10 χώρες της ευρωζώνης.

Αν λοιπόν εμείς ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας αυτοί τί έκαναν;

Εξάλλου, τα χρήματα από το δημόσιο χρέος δεν τα τσέπωσαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά τα λαμόγια του πολιτικοσυνδικαλιστικού συστήματος, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι του Δημοσίου, οι προμηθευτές που “λάδωναν” και πωλούσαν σε τιμές εξοργιστικά υψηλές στο Δημόσιο, εκείνοι που έπαιρναν και εκείνοι που έδιναν μίζες και πολύ λιγότερο οι δημόσιοι υπάλληλοι που πήραν μεγάλες αυξήσεις μισθών και επιδομάτων σε πολύ λίγο χρόνο.

Και γιατί ο κύριος Σόιμπλε το χρησιμοποιεί θα ρωτήσετε; Οχι ασφαλώς γιατί δεν γνωρίζει. Αλλά γιατί αυτό το κλισέ τον βολεύει να ρίξει τις ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση στους Ελληνες και να απαλλάξει τη Γερμανία, το ΔΝΤ και τους άλλους Θεσμούς από τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για τις πολιτικές που εφάρμοσαν και οι οποίες ευθύνονται για την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστροφή της χώρας.

Ο κάθε Ελληνας δικαιούται και θα μπορούσε να φωνάξει: Ντροπή κύριε Σόιμπλε, ντροπή εταίροι. Ομως τα λόγια του θα πνιγόταν στον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης και των προσβλητικών γερμανικών δημοσιευμάτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε