- Κίνδυνος να χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εάν δεν κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. - Φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για να μην μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί στο Δημόσιο. - Πρόταση έκπληξη από την κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ – Το δημόσιο τον αγοράζει και πουλάει το 49% σε ιδιώτες. - Με την επιστροφή του Τσακαλώτου από τις Βρυξέλλες η συμφωνία θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή. - Αγκάθι φαίνεται πως είναι και οι αποκρατικοποιήσεις με τους δανειστές να αφήνουν να εννοηθεί πως ίσως μειωθεί το ποσό του Ειδικού Ταμείου που ήταν 50 δισ. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 13 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μέχρι αργά τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία πάνω στα 13 προαπαιτούμενα και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες .
Άλλωστε, αυτά τα 13 προαπαιτούμενα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου και να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 15 του μήνα, έτσι ώστε να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και κλείσουν τα θέματα με το νέο έτος, τότε σημαίνει πως τα ξένα κοινοβούλια θα πρέπει εκ νέου να δώσουν έγκριση για βοήθεια στην Ελλάδα.
Και την ώρα που όλα αυτά είναι σε εξέλιξη η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τα 13 προαπαιτούμενα που απαιτούν οι δανειστές από την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στη συνάντηση του κ. Σταθάκη με το κουαρτέτο προσπαθούν να κλείσουν το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων. Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα πουληθούν τελικά σε ξένα funds, αλλά για τα υπόλοιπα δάνεια θεωρείται βέβαιο.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται για τον αριθμό αυτών των κόκκινων δανείων και τις προϋποθέσεις, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να παραδέχεται πως η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει αυτο το ενδεχόμενο αλλά η μάχη ακόμα είναι ανοιχτή.
Η μεγάλη μάχη για το Δημόσιο
Μεγάλη μάχη δίνεται από την κυβέρνηση και για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι δανειστές δεν θεωρούν επαρκές το σχέδιο του αρμόδιου υπουργού, Χριστόφορου Βερναδάκη και ζητούν μικρότερες αμοιβές για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και μεγαλύτερες για εκείνους που είναι σε θέσεις ευθύνης.
Μάλιστα, φαίνεται πως είναι συμφωνημένο πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά οι δανειστές επιμένουν πως η αμοιβή πρέπει να συνδέεται με την αποδοτικότητα και όχι με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Εκτός διαπραγμάτευσης φαίνεται πως είναι τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια πχ για τους ένστολους με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η συμφωνία δεν είναι μακριά αποκλείοντας μία εμπλοκή τουλάχιστον στο θέμα του Δημοσίου.
Νωρίτερα με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.