Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «σκουριασμένες κομματικές ταμπέλες» και τα συντροφικά μαχαιρώματα

Μια φράση για τις «σκουριασμένες κομματικές ταμπέλες» ήταν αρκετή για να βγουν στην επιφάνεια οι πληγές ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα που τον ανέδειξε
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στην Ηλιούπολη στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ΕΛΑΣ. Δεν είπε το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε, όμως, πως το διακύβευμα δεν είναι να διατηρηθούν «σκουριασμένες κομματικές ταμπέλες» ή κάποιες θέσεις στα έδρανα της Βουλής. Για τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που είχε κάποτε στην ηγεσία του, η αιχμή ήταν δύσκολο να περάσει απαρατήρητη.

Η ίδια μέρα είχε ήδη φορτιστεί πολιτικά. Στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε ως κοινοβουλευτική νίκη την απόσυρση του άρθρου 23 για τους servicers. Το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας του μιλούσε για παλιές κομματικές δομές που, κατά τη δική του διατύπωση, δεν πρέπει να γίνουν αυτοσκοπός. Δύο διαφορετικές διεκδικήσεις για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα τον ίδιο πολιτικό χώρο βρέθηκαν έτσι στο ίδιο κάδρο.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου

Το επόμενο πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, απάντησε σε υψηλούς τόνους. Κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι απαξιώνει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και πέρασε από τις κομματικές ταμπέλες στο ζήτημα της χρηματοδότησης, ρωτώντας αν η ΕΛΑΣ θα αρνηθεί την κρατική επιχορήγηση όταν μπει στη Βουλή.

Η Κουμουνδούρου δεν υπερασπίστηκε μόνο τις έδρες και τα κομματικά γραφεία. Διακήρυξε ότι «ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε» και κάλεσε τον πρώην αρχηγό της να ανασκευάσει, αν οι δηλώσεις του ήταν γλωσσικό ατόπημα. Η πρόσκληση για διευκρίνιση συνυπήρχε με μια σκληρή κατηγορία, ότι ο Τσίπρας υπονομεύει την αξία του κοινοβουλευτισμού.

Η συνέχεια ήρθε από τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος, Γιάννη Μπουλέκο, ο οποίος μίλησε για σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι το κόμμα άντεξε χάρη στα όργανα και τα μέλη του. Η προσωπική αιχμή είχε πλέον μετατραπεί σε σύγκρουση για την ίδια την πολιτική επιβίωση και την ιστορική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πικρία των παλιών συντρόφων

Στη συνέντευξή της στο newsit.gr, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, έδωσε μια πιο προσωπική πλευρά της ρήξης. Είπε ότι εκτιμά τον Τσίπρα, αλλά ότι την πλήγωσαν οι αναφορές του στις «σκουριασμένες ταμπέλες».

Τον περιέγραψε ως πολιτικά μετατοπισμένο προς το Κέντρο και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «το τελευταίο αριστερό ανάχωμα». Η δική της παρέμβαση δεν εκπροσωπεί αυτομάτως όλο το κόμμα, αποτυπώνει όμως το βάρος που έχουν οι λέξεις όταν προέρχονται από έναν πρώην σύντροφο και αρχηγό.

Στα «συντροφικά μαχαιρώματα» των τελευταίων ημερών, οι δύο πλευρές δεν ανταλλάσσουν μόνο κατηγορίες. Διεκδικούν την πολιτική κληρονομιά του ίδιου χώρου και αμφισβητούν η μία την άλλη ως προς το ποια μπορεί να τον εκπροσωπήσει. Η φράση της Ηλιούπολης άνοιξε την πληγή. Οι απαντήσεις που ακολούθησαν έδειξαν πόσο βαθιά είναι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Καρανίκας κατακεραυνώνει τον Τσίπρα και ο Γεωργιάδης συμφωνεί και αναδημοσιεύει – «Προσβάλει την αριστερά με τα καπρίτσια του»
«Άραξε με την οικογένεια σου και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που σου έμεινε και ζήσε την ζωάρα σου» έγραψε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καρανίκας για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Καρανίκας κατακεραυνώνει τον Τσίπρα και ο Γεωργιάδης συμφωνεί και αναδημοσιεύει – «Προσβάλει την αριστερά με τα καπρίτσια του»
Χάρης Δούκας: «Εξαπτέρυγο της κυβερνητικής πολιτικής η ηγεσία της ΚΕΔΕ» – «Θεσμικός κατήφορος» ανταπαντά ο Κυρίζογλου
Συνεχίζουν την αντιπαράθεση ο προέδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης με τον επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» και δήμαρχος Αθηναίων
Ο Χάρης Δούκας
Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Σέρρες: Η επιστροφή των ιερών κειμηλίων από τη Βουλγαρία είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους μίλησαν με μεμψιμοιρία
Η συγκεκριμένη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη «φωτογράφιζε» τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Σέρρες
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος οι χώρες που αδειοδοτούν τις έρευνες για το καλώδιο
«Ελλάδα και Κύπρος είναι οι χώρες που αδειοδοτούν τις εργασίες των ερευνών για ένα έργο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και στο οποίο συμμετέχουν γαλλικές εταιρείες»
Κυριάκος Μητσοτάκης 87
Νίκος Δένδιας για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας: Xρόνια πολλά στους πιλότους που προασπίζονται καθημερινά την εθνική μας κυριαρχία
«η σκέψη μας στρέφεται με σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε εκείνους που απογειώθηκαν για να υπερασπιστούν την Πατρίδα και δεν προσγειώθηκαν» τονίζει στο μήνυμά του ο ΥΠΕΘΑ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Κουφονικολάκου κατά Μαρινάκη για μισθούς, χρέος, ακρίβεια και Παρίσι
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ. υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε επιμέρους οικονομικούς δείκτες, χωρίς να παρουσιάσει την εικόνα που αποτυπώνουν τα στοιχεία για το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ., Θεώνη Κουφονικολάκου 7