Ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα από διαφορετικές ομάδες μαστόρων, κάποιοι από τους οποίους Έλληνες, κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ το τέμπλο του είναι σε στυλ μπαρόκ. Πολλές από τις τοιχογραφίες είναι γραμμένες στην ελληνική, ορισμένες όμως έτυχαν της γνωστής αντιμετώπισης, με εκ των υστέρων επικαλύψεις. Χαρακτηριστικό της μοναδικής ομορφιάς του, οι 20 αποχρώσεις που εμφανίζει κάθε χρώμα, ενώ στο μπλε οι ειδικοί μέτρησαν 27 αποχρώσεις.
Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.
Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια: «Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».
Αμέσως μετά από την επίσκεψη στον ιερό ναό της “Αγίας Σοφίας” και την συζήτηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο Αλέξης Τσίπρας προσώρησε σε δηλώσεις.
.@PrimeministerGR A.Tsipras and FM @NikosKotzias visit the world famous Saint Sophia Cathedral in #Kyiv #Ukraine pic.twitter.com/PpREBAOdLB
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 9, 2017
«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μας επηρεάζουν, επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το θέμα της αναζωπύρωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μας επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε και επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες του σχήματος της Νορμανδίας, της τριμερούς ομάδας επαφής και της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκτενώς για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης. «Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει σταθερές αρχές και αξίες, που πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ