Site icon NewsIT
16:40 | 15.03.16

Αβραμόπουλος: Τραγική και απαράδεκτη η κατάσταση στην Ειδομένη!

Αβραμόπουλος: Τραγική και απαράδεκτη η κατάσταση στην Ειδομένη!
Newsit Newsroom

«Τραγική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και συνοδεύομενος από τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

«Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου και αυτό που είδαμε σήμερα να βιώνουν άνθρωποι κάτω από τραγικές συνθήκες, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δυστυχώς, τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα κυκλώματα διακινητών που τους παραπληροφορούν», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους πρόσφυγες αλλά οι συνθήκες στην Ειδομένη δεν το δείχνουν».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει και να είναι η τελευταία σελίδα ενός δράματος αυτών των ανθρώπων που κάτω από δύσκολες συνθήκες, επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο προς Ευρώπη» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Εκανε δε, έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες τους και να τηρήσουν «αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση».

«Μιλάμε για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης 6000 ανθρώπων εβδομαδιαίως και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η έννοια, ότι άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται άσυλο και άλλο παράτυπος μετανάστης που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσης» ξεκαθάρισε. «Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, είναι έξω από τις αρχές, την πολιτική και τη φιλοσοφία της Ευρώπης και πρέπει όλοι να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που δέχεται δυσανάλογη, προς το μέγεθός της, πίεση.

Από την πλευρά του ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συνόδευε τον κ.Αβραμόπουλο, είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν καινούργιες θέσεις υποδοχής και να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. «Πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος» δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ.Μουζάλα, πρέπει να απομονωθούν όσοι διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράνομες πράξεις όπως αυτή που έγινε χθες».
«Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Ο κ. Αβραμόπουλος συνοδευόταν από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές, ξεναγήθηκε στο στρατόπεδο όπου ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση, και συναντήθηκε με μετανάστες που διαμένουν εκεί, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, του ΔΟΜ, των Γιατρών χωρίς σύνορα, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και της Frontex.

 

Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων 12.000 στην Ειδομένη. Πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της συνεχιζόμενης επί τόπου ανθρωπιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ικανοτήτων υποδοχής, της βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων και των επιχειρήσεων αύξησης της μετεγκατάστασης καθώς και των επιστροφών.

Σημειώνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επιτόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

πηγη φωτο: EUROKINISSI

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version