Μετά την απάντηση που έδωσε χθες αργά το βράδυ ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης στον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ότι σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον και επισήμως τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών που χρειάζεται για να έχει την κυβερνητική πλειοψηφία. Δηλαδή έχει εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Σπύρο Δανέλλη, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι.
Αυτό που δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση είναι εάν τελικά έχουν και τους 151 που χρειάζονται για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών δεδομένου ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έβγαλε κατά πλειοψηφία μια απόφαση που δίνει στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες τα χαρακτηριστικά του θρίλερ. Αποφάσισαν ότι εάν ο Σπύρος Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τότε θα επανεξεταστεί η στάση του κόμματος τους για την συμφωνία των Πρεσπών.
[read4more]
Ο βουλευτής του Ποταμιού πάντως στήριξε την απόφαση του στο γεγονός ότι για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει η κυβέρνηση να την φέρει στην Βουλή και άρα μόνο εάν ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης θα καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό. Η απάντηση του Σπύρου Δανέλλη ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του Ποταμιού του έθεσε τελεσίγραφο.
Φυσικά μετά από αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση περιμένει να δει αν ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κάνει πράξη την απειλή του περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν ότι η στάση του αρχηγού του Ποταμιού καθώς και η πίεση που ασκήθηκε στον Σπύρο Δανέλλη έχει να κάνει με την επιθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη να συνεργαστεί ακόμα και προεκλογικά με την ΝΔ. Όπως λένε με αυτό τον τρόπο ο αρχηγός του Ποταμιού προσπάθησε να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα τις απειλές των στελεχών του Ποταμιού- ότι δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών αν ο Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης- ακραίες και χωρίς κανένα πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο καθώς, όπως επισημαίνουν, οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη ή πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους μια καλή συμφωνία ή απλώς παίζουν παιχνίδια.
Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη ήταν ωστόσο αναμενόμενη για την κυβέρνηση καθώς η εμφάνισή του στο φόρουμ της κεντροαριστεράς για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών δημιούργησε αίσθηση δεδομένου ότι η ομιλία του ήταν από τις πλέον σημαντικές.
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται να έρθει ακόμα και την Πέμπτη το πρωί στην Βουλή αμέσως δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης που ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ.
Μέχρι τώρα στις ψήφους που προσμετρούν για την συμφωνία των Πρεσπών είναι του Θανάση Παπαχριστόπουλου, της Κατερίνας Παπακώστα, της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Σπύρου Δανέλλη. Τις επόμενες ώρες θα γνωρίζουν εάν θα ψηφίσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από το ΚΙΝΑΛ.
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πάντως ξεκινάει και επίσημα η σκληρή κοινοβουλευτική μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταγγείλει την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπευθύνους για σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης το οποίο έχει ως στόχο να πλήξει το φρόνημα των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξης Τσίπρα.
Την αντιπαράθεση με την ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς, η Σία Αναγνωστοπούλου αλλά και βουλευτές από την Βόρεια Ελλάδα που θα υπερασπιστούν την συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο ρόλος που θα διαδραματίσει στην συζήτηση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθώς είναι και ο εμπνευστής της συμφωνίας.