Είναι από τις εικόνες που δεν θα ξαναδούμε σύντομα μάλλον: να χειροκροτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έναν βουλευτή της ΝΔ. Το κατάφερε ο Νίκος Δένδιας όταν τα έβαλε με τη Χρυσή Αυγή για την αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε (όπως και οι ΑΝΕΛ) για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η πρόταση από τη Χρυσή Αυγή για αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών απορρίφθηκε απ’ όλα τα κόμματα. Ο Νίκος Δένδιας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Χρυσή Αυγή «κερδίζοντας» με όσα είπε το θερμό χειροκρότημα και από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αρνούμαι να τοποθετηθώ στην αίτηση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι πολιτικοί και ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό. Αρνούμαι τους εθνοκάπηλους, αρνούμαι αυτούς που στο παρελθόν τον τόπο, τη Μακεδονία, το έθνος και το λαό και δηλώνω ότι η Χρυσή Αυγή όταν χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία αντιποιείται εθνικό σύμβολο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Δείτε τι είπε ο Νίκος Δένδιας
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της τοποθέτησής του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκροτούσαν θερμά, ενώ εκείνοι της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν ύβρεις, με την Τασία Χριστοδουλοπούλου που ασκούσε χρέη προέδρου να προσπαθεί, μάταια, να ζητήσει από τα έδρανα των χρυσαυγιτών να ηρεμήσουν, απειλώντας τους με αποβολή από την αίθουσα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε πλήρως με τον Νίκο Δένδια, τονίζοντας ότι «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας, πως δεν επιτρέπουμε σε ναζί να υπερασπίζονται το σύνταγμα μας». Πρόσθεσε δε, ότι «όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Κασιδιάρη θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα του κοινοβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.
Αίτημα αντισυνταγματικότητας και από τους ΑΝΕΛ
Εκτός από τη Χρυσή Αυγή, αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο επίσης απορρίφθηκε, κατέθεσαν και οι ΑΝΕΛ. Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή.
Η ένσταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, το οποίο διάβασε στην Ολομέλεια ο Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του “Ουράνιου Τόξου” και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.
«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου “Μακεδονικός λαός”, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γείτονος, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της FYROM.
Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Κοντονής αντέτεινε ότι αυτά που υποστήριξε ο κ. Καμένος δεν έχουν καμία βάση. «Το γεγονός ότι τα Σκόπια αλλάζουν το όνομά τους, σε τίποτα δεν συνιστά εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλη χώρα», τόνισε.
Ο Ν. Δένδιας, από τη πλευρά του, τη χαρακτήρισε προδήλως προσχηματική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Λοβέρδος.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για υποκρισία, σημειώνοντας ότι με κοινή συναίνεση η Ελλάδα έχει γίνει απέραντη από αμερικανικές βάσεις.
Απόρριψη και για τη ΝΔ
Νωρίτερα, είχε απορριφθεί δι’ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ