Πολιτική

Ο Δένδιας ζήτησε εξηγήσεις από την Γαλλίδα πρέσβη για το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία

Πρόκειται για πυραύλους που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και της προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους αιθέρες

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα με την πρέσβη της Γαλλίας στο ΥΠΕΘΑ, όπου και συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon και πυραύλων Meteor που θέλει η Τουρκία.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε εξηγήσεις από από την Γαλλίδα πρέσβη για το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων αέρος – αέρος τύπου Meteor στην Τουρκία, ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο X/Twitter:

«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Γαλλία.

Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».

 

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται πως στις 28 Δεκεμβρίου 2024, η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε πως η Τουρκία έχει ζητήσει από την Βρετανία, μαζί με τα μαχητικά  αεροσκάφη Eurofighter, να πάρει και τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor, για να φέρει «ισορροπία» με την Αθήνα.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2024, ο Κώστας Σαρικάς έγραφε για το OnAlert.gr πως «η αποδέσμευση των «φονικών πυραύλων αέρος-αέρος Meteor αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το κομβικό σημείο που θα κρίνει αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην απόκτηση του ευρωπαϊκής κατασκευής μαχητικού Eurofighter Typhoon».

Τέλος στις 16 Ιανουαρίου 2025, η γαλλική εφημερίδα La Tribune έγραφε πως «η Ελλάδα ζήτησε να μην επιτραπεί η πώληση των συγκεκριμένων πυραύλων στη γείτονα χώρα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ