Δευτέρα, 22 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο διάλογος Στέφανου Κασσελάκη με Νίκο Ανδρουλάκη στο Twitter άνοιξε το παιχνίδι για την κεντροαριστερά

Ο διάλογος Στέφανου Κασσελάκη με Νίκο Ανδρουλάκη στο Twitter άνοιξε το παιχνίδι για την κεντροαριστερά

Και ξαφνικά εν μέσω του θέρους και ενώ οι 40 βαθμοί έχουν επιδράσει καταλυτικά στο να πέσουν οι τόνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε το παιχνίδι για την κεντροαριστερά.

Με μία ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την συνάντηση του με τη γυναίκα – σύμβολο στην ιστορία της κυπριακής τραγωδίας του 1974, Χαρίτα Μάντολες, η οποία κατά την εισβολή είδε να σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της τον σύζυγό της. Η ιστορία της έγινε μάλιστα γνωστή από την τηλεοπτική σειρά Famagousta.

Με την κίνηση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε παράλληλα πόντους στον Νίκο Ανδρουλάκη στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – καθώς ο τελευταίος σήκωσε το γάντι και απάντησε για όσα είχε κάνει ως ευρωβουλευτής για το Κυπριακό.

Με την κίνηση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης αφενός έδειξε στην πράξη πως εννοεί την συνεργασία για την ανάδειξη ενός κεντροαριστερού μετώπου, αλλά και ότι επιθυμεί να έχει απέναντι του τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι κάποιο άλλο στέλεχος του οποίου δεν γνωρίζει τις προθέσεις του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την προσφώνηση «Αγαπητέ Νίκο» ζητώντας του να θέσει το θέμα των αγνοουμένων στους ευρω-σοσιαλιστές .

«Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους ανέφερε στην ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος δημόσια στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές.

Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση» τόνισε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Αγαπητέ Στέφανε, οι προηγούμενες δύο ημέρες στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή ήταν πολύ συγκινητικές για όλους μας.

Το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων ήταν πάντα στις πολιτικές μου προτεραιότητες. Ως Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συμμετείχα στην προετοιμασία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 μαζί με άλλους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Επιπλέον, κάθε χρόνο καταθέταμε τροπολογίες ώστε να διασφαλίσουμε ότι στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, θα υπάρχει ανελλιπώς ρητή αναφορά προς την τουρκική πλευρά να αναλάβει τις βαριές ευθύνες της και να επιτρέψει στην Επιτροπή Αγνοουμένων να συνεχίσει το έργο της. Μάλιστα πετύχαμε και την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Είμαι σίγουρος ότι το έργο αυτό θα συνεχίσουν οι τρεις ευρωβουλευτές μας, και ιδίως ο Γιάννης Μανιάτης ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τόσο σημαντικά εθνικά ζητήματα όπως είναι η επανένωση της Κύπρου και βεβαίως το ζήτημα των αγνοουμένων που παραμένει μία ανοιχτή πληγή». 

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει ειδική αναφορά στον ευρωβουλευτή του κόμματος του Γιάννη Μανιάτη ο οποίος είναι ο μοναδικός που δεν έχει πάρει θέση στην εκλογική διαδικασία. Όπως είναι γνωστό οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου και ο Σάκης Αρναούτογλου έχουν ταχθεί υπέρ του Παύλου Γερουλάνου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις