Site icon NewsIT
07:48 | 09.10.24

Ο διττός στόχος της κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση της καθημερινότητας

Ο διττός στόχος της κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση της καθημερινότητας

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ευαγγελία Τσικρίκα

Στην οικονομία και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει την καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια.

Ο στόχος είναι διττός… Από τη μία, να αποδειχτεί συνεπής ως προς τις προγραμματικές της μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις έναντι των πολιτών, οι οποίοι, όπως καταγράφτηκε και στις Ευρωεκλογές, και μέχρι σήμερα σταθερά στις δημοσκοπήσεις, έχουν απομακρυνθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία, είτε κοιτώντας προς άλλα κόμματα, είτε προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Και από την άλλη, να «αφοπλίσει» όσους, ακόμη και μέσα στη ΝΔ, την «εγκαλούν» ζητώντας διορθωτικές κινήσεις σε πτυχές της πολιτικής της με κοινωνικό πρόσημο.

Σε ένα τάιμινγκ, μάλιστα, χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση – με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε απόλυτη περιδίνηση και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί την ανασύνταξη του μέσα από την εκλογή νέας ηγεσίας – ο… «αντίλαλος» από τις όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ακούγεται πιο δυνατά, και αποδυναμώνει τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, εκτιμούν στελέχη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη

Με ένα βίντεο χθες στα social media, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε βασικούς άξονες του προϋπολογισμού του 2025, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και στη μείωση φόρων.

«Πέντε πράγματα που θέλω να ξέρετε για τον προϋπολογισμό του 2025 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή», αναφέρει σε ανάρτηση στα social media ο πρωθυπουργός.

«Πρώτον, κάνει καλό στην τσέπη μας διότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Έτσι κλείνουμε σταθερά την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα.

Δεύτερον, νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος. Διότι το μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας επιπλέον τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και ελαφρύνοντας τις επόμενες γενιές.

Τρίτον, κάνει πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική την οικονομία μας διότι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και στη μείωση των εισαγωγών.

Τέταρτον, κλείνει το επενδυτικό κενό που άφησε στην οικονομία μας η κρίση. Διότι συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις που κάνουμε σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, πολιτική προστασία» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι… «όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας σε μια στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, είτε βρίσκονται σε ύφεση, είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα».

Ο στόχος του αποπληθωρισμού

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του… πληθωρισμού. Ένα δύσκολο στοίχημα, για ένα θέμα – τροχοπέδη, δεδομένου ότι η ακρίβεια επιμένει και παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, παρά τις όποιες αυξήσεις στα εισοδήματα, οι οποίες σήμερα… «εξαϋλώνονται».

«Ο στόχος ο επόμενος είναι ο αποπληθωρισμός. Να φτάσουμε δηλαδή να μιλάμε για αρνητικό πληθωρισμό. Στα σούπερ μάρκετ, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΙΕΛΚΑ, που μετρά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, έχουμε έστω 2% μηνιαίως, για 4 συνεχόμενους μήνες, αποκλιμάκωση των τιμών» δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΕΡΤ).

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου και να υπάρξουν και προβλήματα για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ορατός άμεσος κίνδυνος, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο επικεντρώνουν και σε αυτό το ενδεχόμενο, εξετάζοντας πως θα μπορούσαν να μετριαστούν οι όποιες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version