- Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τέθηκε στο χθεσινό γεύμα των πολιτικών αρχηγών που υποδέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος - Προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα η συμφωνία, αλλά φέρεται να παραδέχεται πως υπάρχει ζήτημα εκλογών εξαιτίας των εσωτερικών "διαρροών" στις κρίσιμες ψηφοφορίες - Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού για συμφωνία και κάλπες - Με... πλειοψηφία η δυσαρέσκεια για την Ζωή Κωνσταντοπούλου! - Παράπονα από Μεϊμαράκη για τις "επιθέσεις" και από Γεννηματά για τον Πάνο Καμμένο! - Ποια νομοσχέδια κάνουν... "τζιζ"
Με χαρακτήρα άτυπης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών έγινε χθες το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Θανάση Παφίλη (σ.σ. αναπλήρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα που βρισκόταν σε περιοδεία), Πάνο Καμμένο και Φώφη Γεννηματά είχε, όπως ήταν λογικό, δύο βασικούς άξονες: την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων και την πιθανότητα των εκλογών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τους αρχηγούς συγχαίροντάς τους για τη συναινετική στάση που επέδειξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Ό, τι διαφορές και αν υπάρχουν αποδείξατε όλο αυτό το διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε πως με αυτήν τη στάση τους οι αρχηγοί εξέπεμψαν προς το εξωτερικό σήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης της Ελλάδας.
Όλοι μάλιστα οι πολιτικοί αρχηγοί εξήραν τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου τους τελευταίους μήνες.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς πως σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία και να την καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση στις 18 Αυγούστου.
Στόχος της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές, είναι να αποφευχθούν κατά το πρώτο χρονικό διάστημα τα «εμπροσθοβαρή» μέτρα και να έρθουν αργότερα, σε δεύτερη φάση, καθώς το τρέχον κλίμα είναι επιβαρυμένο από τη δημόσια περί μέτρων συζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι προσπαθεί να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία και για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, δίχως ωστόσο να τους περιγράψει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.
Αναπόφευκτα, μεγάλο σκέλος της χθεσινής συζήτησης των αρχηγών αναλώθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι, ανεξαρτήτως των προθέσεών του, η τρέχουσα ενδοκομματική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά τις εκλογές υπαρκτό ενδεχόμενο.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται, ωστόσο, να είπε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προτού κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή.
Επί τούτου, η κ. Γεννηματά επέκτεινε το χρονικό όριο πριν από το οποίο δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν εκλογές μέχρι και τουλάχιστον την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.
Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τσίπρας στηρίζεται στις 106 ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για την έγκριση των μέτρων, όταν πραγματοποιείται συζήτηση στη Βουλή επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο στα συγκεκριμένα κόμματα.
Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων ζήτησαν, επίσης, από τον κ. Τσίπρα να μην προωθήσει νομοσχέδια για τα οποία έχουν σοβαρές ενστάσεις, φέρνοντας ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά.
Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι, δεδομένης της εξαιρετικά οριακής κατάστασης, είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μετατεθεί για τουλάχιστον μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Απόλυτη συμφωνία μεταξύ απάντων των παρευρισκομένων υπήρξε επί του ζητήματος θεσμικής δυσαρμονίας το οποίο έχει προκύψει από τη στάση που τηρεί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στη χθεσινή συζήτηση η κ. Γεννηματά έθεσε και το θέμα της συμπεριφοράς του κ. Καμμένου στη Βουλή, με αφορμή την πολύ σκληρή επίθεση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίστηκε ήπιος, αρνήθηκε ότι προέβη σε ανοίκεια επίθεση και σε κάθε περίπτωση δεν αναφερόταν στην κ. Γεννηματά.
Πηγή: Καθημερινή