Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας έχει προκαλέσει αμηχανία στην Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα μας προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα στην Μεσόγειο,
Η Τουρκία έχει θορυβηθεί από το άνοιγμα της Ελλάδας στη Λιβύη και την επιδίωξη οι δύο χώρες να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες, με τη νόμιμη κυβέρνηση της που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Αύριο ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Βεγγάζη, όπου θα έχει επαφές με Λίβυους αξιωματούχους.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδίωξη είναι Ελλάδα και Λιβύη να αξιοποιήσουν από κοινού υδρογονάνθρακες, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Κι αυτό την ώρα που η Άγκυρα δέχεται απανωτά χαστούκια για το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, με τελευταία αυτά από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ, που αμφισβήτησαν ξεκάθαρα την εγκυρότητα του.
Ο εκνευρισμός της Τουρκίας
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη γίνεται την ώρα που η Ελλάδα «τρέχει» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ προωθεί ενεργειακές συνεργασίες και με την Αίγυπτο, προκαλώντας εκνευρισμό στην ‘Άγκυρα που βλέπει να… «απειλούνται» οι συμφωνίες της με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία δεν έχει καμία δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες δεσμευτικές για τη χώρα.
Είχε προηγηθεί και η δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης Φαρχάτ μπιν Κάντρα, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο κατασκευής αγωγών σύνδεσης της Λιβύης με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ένα σχέδιο το οποίο αμφισβητεί τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είχε αναφερθεί στην ανάγκη συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης.
«Μέτωπο» απέναντι στις απειλές Ερντογάν
Την ίδια ώρα σύμμαχες χώρες απλώνουν ασπίδα προστασίας στην Ελλάδα, απέναντι στην Άγκυρα.
Το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» βάζει πλώρη προς την Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να έχει και κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο ευρύτερο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών.
Στο κοινό μέτωπο απέναντι στον Τουρκικό αναθεωρητισμό μπαίνει και η Ιταλία.
Στην Τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας.
Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο Μπαλί, στο περιθώριο των G20, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ξανά το θέμα της προμήθειας μαχητικών F-16, ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ήταν ξεκάθαρος. «Ξεχάστε τα F-16 όσο είμαστε εμείς στην εξουσία… Δεν θα δώσουμε δώρο σε όσους βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ» διεμήνυσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό ότι η αμερικανική κυβέρνηση “θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στην προσπάθειά της να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-16”, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν είχε την παραμικρή αναφορά στις… διαβεβαιώσεις που ισχυρίζεται ο Ερντογάν ότι έλαβε από τον Τζο Μπάιντεν.