Site icon NewsIT

Ο “έντιμος” συμβιβασμός και το “σκιάχτρο” των εκλογών

27.03.2015 | 10:42
Ο “έντιμος” συμβιβασμός και το “σκιάχτρο” των εκλογών

Μόνο αθώα δεν ήταν η επίκληση των εκλογών πριν από λίγο καιρό. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αρκετοί φλερτάρουν με την ιδέα μιας γρήγορης εκλογικής αναμέτρησης που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα λύσει τα χέρια του πρωθυπουργού και θα απαλλάξει την κυβέρνηση από βαρίδια που με πράξεις, αλλά κυρίως με τη ρητορική δυσκολεύουν το έργο, προκαλούν πολυφωνίες και στέλνουν αμφίσημα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Για ορισμένο διάστημα η ιδέα είχε μπει στο συρτάρι. Τώρα όμως που πλησιάζει ο χρόνος ενός συμβιβασμού, ενός ¨έντιμου¨ συμβιβασμού, όπως τον χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία μισανοίγει το …συρτάρι.

Αυτή τη στιγμή, λένε οι γνωρίζοντες, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί μία εκλογική αναμέτρηση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα. Θα πρόκειται για άλλο ένα ¨χτύπημα¨ στην αναιμική οικονομία και ίσως να αποδειχθεί η χαριστική βολή στην ανάπτυξη για το 2015.

Όμως, αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτουν με νόημα, δεν αποκλείεται εντελώς και εξαρτάται από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στη Βουλή κατά την ψηφοφορία των μέτρων που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Προς το παρόν δεν υπάρχει φόβος απόρριψης των μέτρων στο κοινοβούλιο. Ομως, λένε με νόημα ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι αιχμάλωτη άλλων πολιτικών δυνάμεων που δεν συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν κατά την ψηφοφορία διαφανεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της αντίδρασης της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε συνιστώσες στην αριστερή πλευρά του τόξου και όχι μόνο, τότε δεν αποκλείεται να ανασυρθεί από το συρτάρι και το σχέδιο Β για εκλογές.

Θα πρόκειται για ακραία επιλογή η οποία έχει μάλλον λίγες πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά. Γιατί από μόνο του το ¨σκιάχτρο¨ μιας εκλογικής αναμέτρησης βάζει τάξη στις γραμμές, αφού όλοι γνωρίζουν πως η μεγάλη αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τους πολίτες τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιγνίου. Γνωρίζουν επίσης πως σε περίπτωση εκλογών οι συνιστώσες που θα βρεθούν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία ελπίδα να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές.

Αυτό τον τελευταίο φόβο έχουν και κάποιες πολιτικές δυνάμεις που τώρα είναι στη Βουλή, ενώ και η Νέα Δημοκρατία φοβάται ότι θα υποστεί μία περαιτέρω συρρίκνωση, πράγμα που θα σημάνει και το τέλος του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της.

Για τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση ενός “έντιμου” συμβιβασμού, εκτιμάται στου Μαξίμου, ότι οι εκλογές θα του δώσουν αυτοδύναμη και ισχυρή πλειοψηφία, θα απελευθερώσουν τις δυνατότητες να κάνει τους ελιγμούς που κρίνει χρήσιμους και να πάρει τις αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες.

Η τελευταία προοπτική κρίνεται πολύ ελκυστική από ορισμένους και τους ιντριγκάρει ένα πιο στενό φλερτ με την ιδέα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version