Έτσι, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα (29/1) και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς γίνεται ακριβώς την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τρέχουν και οι Γάλλοι προβάλλουν ως ο πιο ουσιαστικός προσώρας σύμμαχος της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κατάπλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη Μεσόγειο, η οποία θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας.
Click4more Η… νευρικότητα του Ερντογάν και τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία!
Επίσης, με τη συζήτηση ν’ ανοίγει κι επισήμως πλέον σε επίπεδο Eurogroup, το αίτημα της Αθήνας για μείωση των στόχων σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μπαίνει σε τροχιά και η Γαλλία μπορεί ν’ αποτελέσει και σ’ αυτό σύμμαχο της Ελλάδας. Οι επαφές, άλλωστε, που θα έχει τις επόμενες ημέρες στο Νταβός ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Click4more Αποκαλυπτική δημοσκόπηση: Φοβούνται “θερμό” επεισόδιο με την Τουρκία οι Έλληνες!
Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου και τη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η Αθήνα χαρακτηρίζει πλέον ως «κατ’ αρχάς θετικό πρώτο βήμα» τις εξελίξεις, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για τη συνέχεια της διαδικασίας. Το θετικό πρόσημο συνίσταται σε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση για τη Λιβύη. Και το δεύτερο το εμπάργκο όπλων, το οποίο κυρίως πλήττει την Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά αναμένει, επίσης, να προσκληθεί πράγματι στην επόμενη κιόλας συνάντηση που θα γίνει με το ίδιο περιεχόμενο, ενώ, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει ίδια με αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου: ότι, δηλαδή, τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.
Click4more Εμπλοκή της Ελλάδας στην Λιβύη υπό προϋποθέσεις και με μία σαφή προσδοκία
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο μετά το εμπάργκο όπλων και την επίσκεψη του Χάλιφα Χάφταρ στην Αθήνα. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υλοποιηθεί από την ΕΕ στη Λιβύη, αρκεί να τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.